ΑΘΗΝΑ
11:21
|
07.05.2024
Η βία κλιμακώνεται, πληθαίνουν τα περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερες από 7.200 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία σε 43 πόλεις των ΗΠΑ την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CBS.

Οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί -ανάμεσα σε άλλα- για αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη της κοινής ησυχίας, βανδαλισμούς, διαρρήξεις και εμπρησμούς κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Στη Νέα Υόρκη, τη Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, τη Φιλαδέλφεια και άλλες πόλεις, πληθαίνουν οι καταγγελίες για την καταχρηστική βία που ασκούν οι αρχές απέναντι στους διαδηλωτές.

Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών

Καθώς η βία κλιμακώνονται, πληθαίνουν τα περιστατικά ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Στο Λας Βέγκας, η αστυνομία επιβεβαίωσε τις τελευταίες ώρες δύο διαφορετικά συμβάντα. Στο πρώτο χρονικά, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πολίτη που -σύμφωνα με την κατάθεσή τους- προσπάθησε να τραβήξει όπλο εναντίον τους. Στο δεύτερο, αστυνομικός πυροβολήθηκε έξω από καζίνο και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ομάδα του επιχειρούσε να διαλύει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.

Στο Σεντ Λούις, όπου σημειώθηκαν άγριες μάχες των διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτα, πυροβολήθηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το αρχηγείο της αστυνομίας του Σεντ Λούις, νοσηλεύονται και οι τέσσερις εκτός κινδύνου.

Η ‘Συγνώμη’ της αστυνομίας του Λος Άντζελες

Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Λος Άντζελες απολογήθηκε δημοσίως για την άστοχη δήλωση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, και στην οποία χαρακτήριζε ταραξίες και πλιατσικολότους όλους αδιακρίτως τους διαμαρτυρόμενους για τη δολοφονία του Φλόιντ στους δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα, η δήλωσή του ήταν: “Δεν πρόκειται για ανθρώπους που θρηνούν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τον θάνατό του. Ευθύνονται για τον θάνατό του όσο και οι αστυνομικοί. Δεν αντιμετωπίζουμε διαμαρτυρίες, αλλά εγκληματικές πράξεις”.

Το τσουνάμι αντιδράσεων που σηκώθηκε αμέσως μετά την προκλητική δήλωσή του, τον ανάγκασε να ανασκευάσει σήμερα, κάνοντας λόγο για “γλωσσική παραδρομή”. Πολίτες και φορείς της πόλης, πάντως, ζητούν επίμονα την καθαίρεσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα