ΑΘΗΝΑ
11:30
|
24.04.2024
Οι αρχές δήλωσαν ότι η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο υπό το φόβο της αναζοπύρωσης του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε τις μαζικές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η αγρύπνια για τους νεκρούς της 4ης Ιουνίου 1989.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο υπό το φόβο της αναζοπύρωσης του κορονοϊού.

Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι οι μόνες περιφέρειες στην επικράτεια της Κίνας όπου επιτρέπονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς της Τιενανμέν. Στην ηπειρωτική Κίνα απαγορεύονται οι αναφορές στα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989.

Ο Λι Τσόικ Γιαν, πρόεδρος της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ προς Υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων της Κίνας χαρακτήρισε “αδικαιολόγητη” τη φετινή απαγόρευση, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια, επιφέροντας το τέλος των εκδηλώσεων για την Τιενανμέν, αλλά και το τέλος της ΒρετανοΚινεζικής συμφωνίας για “μία χώρα, δύο συστήματα”. Του χρόνου, άλλωστε, θα έχει τεθεί σε ενέργεια στο Χονγκ Κονγκ η νέα ‘νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια’ που επέβαλε η Κίνα.

Η αγρύπνια της 4ης Ιουνίου είναι είναι εκδήλωση μεγάλης κλίμακας στο Χονγκ Κονγκ. Πέρσι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Βικτόρια 180.000 άνθρωποι. Η Συμμαχία κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν και φέτος στο πάρκο Βικτόρια, αλλά σε μικρά γκρουπ των οκτώ ανθρώπων -όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της άρσης του lockdown στην Κίνα- και να κρατούν τα κεριά τους αναμμένα τηρώντας τις αποστάσεις.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα