ΑΘΗΝΑ
13:19
|
19.04.2024
Ένταση και πάλι στο Μπρούκλιν και στις πορείες της Νέας Υόρκης. Συνελήφθησαν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαδηλώσεις για τη βίαιη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκαν στις ΗΠΑ για ένατη μέρα. Οι διαμαρτυρίες των αμερικανών ήταν και πάλι μαζικές, αλλά σε πιο ήπιο κλίμα και με περισσότερο ‘φιλειρηνική’ διάθεση από την πλευρά της αστυνομίας, μετά τη σκληρή κριτική που έχουν δεχτεί οι αρχές για υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Κάποια επεισόδια και κάποιες συγκρούσεις υπήρξαν, βέβαια, ενώ δεν έλειψαν και οι συλλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας.

Ένταση στη Νέα Υόρκη 

Στη Νέα Υόρκη οι πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από τις αρχές. Στο Μπρούκλιν διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν βίαια όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν να ανακόψουν την πορεία με οδοφράγματα.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της πορείας και κατάφερε να περικύκλωσει ένα περιπολικό. Στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις και η κατάσταση κλιμακώθηκε.

Η χθεσινή διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη κατέληξε σε τουλάχιστον 90 συλλήψεις, ενώ συνολικά από την αρχή των διαδηλώσεων, στις 26 Μαΐου, σε όλη τη χώρα έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 10.000 πολίτες.

Στο πλευρό των διαδηλωτών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, πήρε μέρος στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, συμμετέχοντας σε ειρηνική πορεία στο Μπρούκλιν.

Στο μήνυμά του εξέφρασε την αλληλεγγύη του “προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα”. Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας”.

Στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς ενώθηκαν με τους διαδηλωτές και με ηγέτη τον Στεφ Κάρι έστειλαν μήνυμα κατά της καταπίεσης κάθε μορφής.

Η τελική έκθεση του ιατροδικαστή  

Ο ιατροδικαστής της κομητείας Χένεπιν, δρ. Άντριου Μπέικερ, δημοσιοποίησε την τελική έκθεση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και αποδίδει τον θάνατό του σε καρδιοπνευμονική ανακοπή.

Στο πόρισμά του, ο Μπέικρ αναφέρει ότι ο λαιμός του 46χρονου συμπιέστηκε όταν το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν τον πατούσε για περισσότερα από 8 λεπτά. Παρόλα αυτά, δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν η απευθείας αιτία θανάτου του Φλόιντ, καθώς σημειώνει ότι δεν υπήρχαν “μώλωπες ή αιμορραγία των μυών στον αυχένα”.  

Ο ιατροδικαστής παρατηρεί ότι το θύμα είχε μώλωπες στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, αλλά σχολιαζει ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να αποδεικνύουν πως κάποιο από αυτά τα τραύματα σκότωσε τον Φλόιντ.  

Ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι ο 46χρονος είχε καρδιακή ασθένεια και ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ η προκαταρκτική τοξικολογική έκθεση έδειξε μέτρια επίπεδα fentanyl και μεθαμφεταμινών στον οργανισμό του. Επίσης, σε τεστ που έγινε κατά τη νεκροψία, διαπιστώθηκε ότι ο Φλόιντ είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό αλλά παρέμεινε ασυμπτωματικός.  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανεξάρτητη νεκροψία που είχε πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της οικογένειας, ο θάνατος του 46χρονου προκλήθηκε από “ασφυξία από άσκηση πίεσης”.  

Νέο μήνυμα Ομπάμα  

Σε χθεσινή του παρέμβαση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους νεαρούς Αφροαμερικανούς να διατηρήσουν τις ελπίδες τους, παρά τον θυμό τους, γιατί βλέπει συγκλονιστικές αλλαγές στη νοοτροπία των Αμερικανών που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.  

“Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο”, ανέφερε ο Ομπάμα στο εμψυχωτικό του μήνυμα. “Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε”.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στις αρχές ζητώντας μεταρρυθμίσεις: “Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις”.

Μήνυμα στους νέους αφροαμερικανούς απηύθυνε και η Μέγκαν Μαρκλ, από το Λος Άντζελες όπου διαμένει με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Χάρι και τον γιο τους. Η Δούκισσα του Σάσσεξ σημείωσε πως “η μόνη λανθασμένη στάση σήμερα είναι η σιωπή”.

Κατηγορίες σε βάρος και των τεσσάρων αστυνομικών  

Εκτός από τον Ντέρεκ Σόβιν που κρατείται από την προηγούμενη εβδομάδα, χθες Τετάρτη 03/06 συνελήφθησαν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του. Ο Αλεξάντερ Κουένγκ, ο Τόμας Λέιν και ο Του Τάο.  

Επιπλέον, σε βάρος του Σόβιν απαγγέλθηκε κατηγορία και για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 40 χρόνια. Οι άλλοι τρεις θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Κατά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου, ο εισαγγελέας Κιθ Έλισον δήλωσε πως οι αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα -η οποία συνεχίζεται- στηρίζουν την πιο βαριά κατηγορία. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτό η οργή και η μαζική κατακραυγή των τελευταίων ημερών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα