ΑΘΗΝΑ
08:26
|
28.04.2024
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ αψήφησαν ένα απαγορευτικό για να στήσουν μια μαζική ολονυκτία στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ αψήφησαν ένα απαγορευτικό για να στήσουν μια μαζική ολονυκτία στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.


Αστυνομικοί έστησαν οδοφράγματα γύρω από το πάρκο Βικτώρια της πόλης, αλλά ορισμένοι διαδηλωτές τα κατέστρεψαν και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις υπό το φως των κεριών.


Η αστυνομία απαγόρευσε την ολονυκτία για φέτος, επικαλούμενη τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.


Νωρίτερα, οι νομοθέτες ενέκριναν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που καθιστά έγκλημα την προσβολή του εθνικού ύμνου της Κίνας.

Πριν την ψηφοφορία, δύο νομοθέτες απομακρύνθηκαν από φρουρούς ασφαλείας όταν πέταξαν ένα δύσοσμο υγρό στην αίθουσα.


Είπαν ότι διαμαρτύρονταν ενάντια στον αυξανόμενο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, και επίσης για την επέτειο της πλατείας Τιενανμέν.


Τα τελευταία γεγονότα έρχονται στο προσκήνιο καθώς η κινέζικη κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νόμο ασφαλείας για το Χονγκ Κονγκ, μια κίνηση που απειλεί να ανεβάσει τις εντάσεις ακόμα περισσότερο.


Γιατί απαγορεύτηκε η ολονυκτία για την Τιενανμέν;


Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι τα μόνα μέρη της Κίνας που τους επετράπει να σηματοδοτήσουν τις σφαγές.


Μια ετήσια ολονυκτία λαμβάνει χώρα στο Χονγκ Κονγκ από το 1990. Στην ηπειρωτική χώρα, οι αναφορές στη σφαγή απαγορεύονται, και η κυβέρνηση την αναφέρει σπανίως – ή και καθόλου.


Στις 4 Ιουνίου 1989, στρατός και τανκς άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο – οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλλουν από μερικές εκατοντάδες σε αρκετές χιλιάδες.


Δεκάδες χιλιάδες άτομα σηματοδοτούν συνήθως την επέτειο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η αστυνομία είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι 3,000 δυνάμεις καταστολής θα αναπτυχθούν για να σταματήσουν μικρότερες ή αυθόρμητες συγκεντρώσεις μνήμης.


Στο πάρκο Βικτώρια, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας όπως “Είμαστε με το Χονγκ Κονγκ” και “Τερματίστε την κυριαρχία του ενός κόμματος”, αναφερόμενοι στο μονοπώλιο της ισχύος που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα.


“Έρχομαι εδώ 30 χρόνια σε αυτή την ολονυκτία εις μνήμην των θυμάτων της καταστολής της 4ης Ιουνίου, αλλά αυτή η χρονιά είναι πιο σημαντική για μένα”, είπε ένας 74χρονος στο AFP.


“Γιατί το Χονγκ Κονγκ βιώνει την ίδια καταστολή από το ίδιο καθεστώς, όπως συνέβη στο Πεκίνο”.


Ολονυκτίες υπό το φως των κεριών λαμβάνουν χώρα και σε άλλα μέρη του Χονγκ Κονγκ. Στην συνοικία Mong Kok, η Brenda Hui κρατούσε μια ομπρέλα που έγραφε “Δεν ξεχνώ την 4η Ιουνίου”.


“Φοβόμαστε ότι αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που μπορούμε να κάνουμε μια τελετή, αλλά οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πάντα θα θυμούνται τι συνέβη στις 4 Ιουνίου”, είπε.


Οι συναθροίσεις σε ομάδες μέχρι οκτώ άτομα επιτρέπονται στο Χονγκ Κονγκ υπό τους κανόνες της περιοχής για τον κορονοϊό. Ωστόσο αστυνομικές πηγές δήλωσαν στην South China Morning Post ότι αν διαφορετικές ομάδες συγκεντρώνονταν για έναν “κοινό σκοπό” θα απομακρύνονταν.


Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν έχουν και οι δύο ζητήσει από την Κίνα να απολογηθεί για την καταστολή στην Τιενανμέν.


“Ανά τον κόσμο, υπάρχουν 365 σε κάθε χρόνο. Κι όμως στην Κίνα, μια απ’ αυτές τις μέρες ξεχνιέται επίτηδες κάθε χρόνο”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen. Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανήρτησε μια φωτογραφία του όπου συναντά επιζώντες της Τιενανμέν.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι εκκλήσεις ήταν “ανοησίες”.


“Τα μεγάλα επιτεύγματα από την ίδρυση της νέας Κίνας τα τελευταία 70 περίπου χρόνια αποδεικνύουν ότι ο δρόμος ανάπτυξης που έχει επιλέξει η Κίνα είναι ολόσωστος”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου Zhao Lijian.


Τι είναι το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο;


Ο νέος νόμος φέρει ως ποινές αυστηρά πρόστιμα και φυλάκιση εώς τρία έτη για οποιονδήποτε δείξει ασέβεια προς τον εθνικό ύμνο της Κίνας, το Εμβατήριο των Εθελοντών.


Απαιτεί επίσης τα παιδιά της περιοχής να μαθαίνουν τον ύμνο και την ιστορία του στο σχολείο.


Πολλοί στο Χονγκ Κονγκ το βλέπουν σαν μια ακόμα κίνηση του Πεκίνου ώστε να επιβάλει τη θέλησή του και να αποδυναμώσει την πολιτική “μία χώρα, δύο συστήματα” της περιοχής.


Το νομοσχέδιο κυρώθηκε με 41 ψήφους υπέρ έναντι μίας στο Νομοθετικό Συμβούλιο – τη βουλή του Χονγκ Κονγκ – την Πέμπτη, παρά τις απόπειρες της αντιπολίτευσης να διακόψουν τη διαδικασία. Οι νομοθέτες υπερ της δημοκρατίας απείχαν από την ψηφοφορία, ανέφερε η South China Morning Post.


Τα τελευταία χρόνια, σε αγώνες ποδοσφαίρου της ομάδας του Χονγκ Κονγκ γιουχάρεται ο εθνικός ύμνος της Κίνας. Πολλοί οπαδοί τραγουδούν αντ’ αυτού το Δόξα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει γίνει η κραυγή των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.


Τι είναι ο προτεινόμενος νόμος ασφαλείας;


Η κινέζικη κυβέρνηση θέλει ένα καινούργιο νόμο περί ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος θα μετέτρεπε σε έγκλημα την υπονόμευση της κυριαρχίας του Πεκίνου.


Με αυτό το νόμο, η Κίνα θα μπορούσε να εγκαταστήσει δικές τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη για πρώτη φορά.


Οι κριτικοί φοβούνται ότι ο νόμος θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ.


Επίσης φοβούνται ότι το νομοσχέδιο θα σημάνει το τέλος για τις ολονυκτίες για την Τιενανμέν στο Χονγκ Κονγκ – ακόμα κι όταν φύγει η απειλή του ιού.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Κίνας, το Εθνικό Κονγκρέσο του Λαού, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.


Η πρόταση πυροδότησε καινούργιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει έναν νόμο εθνικής ασφάλειας το 2003, έκανε πίσω μετά από την οργή του κοινού.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα