ΑΘΗΝΑ
18:41
|
25.04.2024
Μαζικές αγωγές κατά του προέδρου και άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ από την Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
US President Donald J. Trump poses with a bible outside St. John's Episcopal Church after delivering remarks in the Rose Garden at the White House in Washington, DC, USA, 01 June 2020. Trump addressed the nationwide protests following the death of George Floyd in police custody..
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυση κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την επίθεση εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.  

Την επίθεση κατά των διαδηλωτών την είχε διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας Μπαρ ώστε ο Τραμπ να μπορεί να περπατήσει ανενόχλητος μέχρι την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου φωτογραφήθηκε με μια Βίβλο στο χέρι.

Σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) της Περιφέρειας της Κολούμπια, η αγωγή κατατέθηκε για λογαριασμό τoυ κινήματος Black Lives Matter DC, ενώ μεμονωμένοι διαδηλωτές κατηγορούν τον Τραμπ και τους άλλους αξιωματούχους  για “παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και εμπλοκή σε παράνομη συνωμοσία για παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων”.  

Η Επιτροπή Δικηγόρων Πολιτικών Δικαιωμάτων και Αστικών Υποθέσεων της Ουάσιγκτον, η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων βάσει του Νόμου και η δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter συμμετέχουν στην αγωγή. “Αυτό που συνέβη στα μέλη μας τη Δευτέρα το απόγευμα, εδώ στην πρωτεύουσα του έθνους, ήταν προσβολή όλων των δικαιωμάτων μας”, δήλωσε η Έιπριλ Γκόγκανς, εκπρόσωπος του Black Lives Matter DC, υπογραμμίζοντας ότι: “Οι θάνατοι του Τζορτζ Φλόιντ και της Μπρένα Τέιλορ (μια 26χρονη που σκοτώθηκε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ του Κεντάκι τον Μάρτιο), έχουν δυναμώσει την οργή, τον πόνο και τη βαθιά θλίψη που υπέστη η κοινότητά μας εδώ και γενιές. Δεν θα σιωπήσουμε από δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. Τώρα είναι η ώρα μας να ακουστούμε”.

Ο νομικός διευθυντής του ACLU της Περιφέρειας της Κολούμπια, Σκοτ Μάικλμαν, χαρακτήρισε την επίθεση κατά τον διαδηλωτών “ντροπιαστική, αντισυνταγματική, απρόκλητη και εγκληματική”, εκτιμώντας ότι ως πράξη “κλονίζει τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης του έθνους μας”.

“Και όταν ο ανώτερος αξιωματικός επιβολής του νόμου του έθνους ακολουθεί την τακτική ενός ολιγάρχη, παγώνει την προστατευμένη ελευθερία λόγου για όλους μας”, κατήγγειλε ο Μάικλμαν.

Η ACLU δήλωσε ότι οι αγωγές θα κατατεθούν σε όλες τις ΗΠΑ, όπου “η επιβολή του νόμου οπλισμένη με στρατιωτικά όπλα ανταποκρίνεται με βία σε άτομα που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δέχεται επίθεση και δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο”.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα