ΑΘΗΝΑ
08:36
|
25.04.2024
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη η πρώτη τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Μινεάπολη η πρώτη τελετή στη μνήμη του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ.

Οι συγγενείς, οι φίλοι και το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε χθες για να προσευχηθεί για τον Φλόιντ τήρησαν οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα σιγής – τόσο διήρκησε το μαρτύριο του Φλόιντ κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο ακτιβιστής ιεράς Αλ Σάρπτον ζήτησε από τη “λευκή Αμερική” να “κατέβει από τους λαιμούς μας” κι έκανε λόγο για “πανδημία ρατσισμού” που οδήγησε στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ:

“Σκεφτείτε τι περνούσε ο Τζορτζ, ξαπλωμένος εκεί για αυτά τα 8 λεπτά, ικετεύοντας για τη ζωή του. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι”.

“Ο λόγος που ποτέ δεν μπορούσαμε να είμαστε αυτοί που θέλαμε και ονειρευόμαστε είναι επειδή κρατούσατε το γόνατό σας πάνω στον λαιμό μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από τον λαιμό μας. Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα σε αυτή τη χώρα στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής. Είναι ώρα να σηκωθούμε στο όνομα του Τζορτζ και να πούμε ‘βγάλτε το γόνατό σας από τους λαιμούς μας'”.

Στην ομιλία του, ο αιδεσιμότατος Σάρπτον χαιρέτισε την αλληλεγγύη των λευκών αμερικανών αλλά και των πολιτών όλου του κόσμου στις διαμαρτυρίες των αφροαμερικανών:

“Είδα σε κάποιες περιπτώσεις ότι οι λευκοί διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από τους μαύρους. Ξέρω ότι αυτή είναι μια διαφορετική εποχή. Είδα ανθρώπους στη Γερμανία να διαδηλώνουν για τον Τζορτζ Φλόιντ, στο Λονδίνο μπροστά από το κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ώρα να χτίσουμε τη λογοδοσία στο σύστημα της δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να αλλάξουμε όλο το σύστημα της δικαιοσύνης”.

Την ίδια ώρα, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από το σημείο της προσευχής, οι τρεις αστυνομικοί που συνελήφθησαν μαζί με τον Σόβιν οδηγούνταν για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου. Η εγγύησή τους ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο δολάρια. Η ακρόαση του Σόβιν έχει οριστεί για τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ θα πραγατοποιηθεί την Τρίτη 9 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα τελεστούν άλλες δύο επιμνημόσυνες δεήσεις: το Σάββατο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Δευτέρα στο Χιούστον, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα