ΑΘΗΝΑ
09:34
|
18.04.2024
Ο Τραμπ ευχαριστεί το Ιράν για την απελευθέρωση του Μάικλ Γουάιτ και καλεί την Τεχεράνη σε μια νέα συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ιστορική στιγμή, ευχαριστεί την Τεχεράνη για την απελευθέρωση του βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Μάικλ Γουάιτ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Είναι υπέροχο που έχουμε σπίτι τον Μάικλ! Μόλις έφτασε. Είναι συναρπαστικό! Ευχαριστώ το Ιράν. Μην περιμένετε μετά τις εκλογές των ΗΠΑ για να κάνετε τη Μεγάλη συμφωνία. Θα κερδίσω εγώ. Θα κάνετε μια καλύτερη συμφωνία τώρα!”.

«Μόλις τελείωσα την τηλεφωνική μου συνομιλία με τον πρώην αμερικανό όμηρο Μάικλ Γουάιτ, ο οποίος είναι τώρα στη Ζυρίχη μετά την απελευθέρωσή του από το Ιράν. Θα μπει σε λίγο σε αεροπλάνο των ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο σπίτι του, στις Ηνωμένες Πολιτείες” δήλωσε ο Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν απονείμει τα εύσημα στην Ισλαμική Δημοκρατία για τη συνεργασία της στη διαδικασία απελευθέρωσης του Μάικλ Γουάιτ.


Ο Γουάιτ τέθηκε υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές τον Ιούνιο του 2018, όταν επισκέφτηκε τη φίλη του στη χώρα. Ο Γουάιτ ο οποίος υπηρέτησε 13 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2019 σε κάθειρξη δέκα ετών επειδή προσέβαλε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και ανάρτησε προσωπικές φωτογραφίες του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιστροφή του στις ΗΠΑ γίνεται μία ημέρα αφότου επέστρεψε στο Ιράν ένας Ιρανός επιστήμονας, ο Σάιρους Ασγκαρί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία.

Καθώς το ξέσπασμα του Covid-19 απειλεί ακόμη τη χώρα, η ιρανική κυβέρνηση διέταξε την αποφυλάκιση χιλιάδων κρατουμένων σε μια προσπάθεια καταστολής της πανδημίας.

Ο Γουάιτ ήταν ένας από τους 85.000 περίπου κρατούμενους που απελευθερώθηκαν ενώ παρέμενε υπό κράτηση στην Ελβετική Πρεσβεία στην Τεχεράνη μέχρι αυτήν την εβδομάδα.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα στο Ιράν έχουν καταγραφεί 164.270 κρούσματα και 8.071 θάνατοι, με τις αρχές να προειδοποιούν για ένα “δεύτερο κύμα” της θανατηφόρας νόσου καθώς τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται δραματικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα