ΑΘΗΝΑ
07:51
|
25.04.2024
Η πρόσφατη δήλωση του Αμερικής Ελπιδοφόρου δεν έχει τη σημασία που της δόθηκε. Απλώς, ακολουθεί το μεγάλο παράδειγμα προκατόχου του, του Αμερικής Ιακώβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκηνοθεσία: Νίκος Βεντούρας

Παραγωγή βίντεο: Barricade M.I.K.E.

Για μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος υπήρξε πρόσωπο μισητό, ως άνθρωπος που προσέφερε βοήθεια, κάλυψη και άλλοθι στη χούντα των Συνταγματαρχών. Στον αριστερό Τύπο, μάλιστα, αναφερόταν συχνά ως CIAκωβος, ένα λογοπαίγνιο χαρακτηριστικό των σχέσεων που πιστεύονταν ότι είχε με την αμερικάνικη αντικατασκοπεία.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η εικόνα του, ειδικά ανάμεσα στην Αφροαμερικάνικη Κοινότητα, ήταν πολύ διαφορετική. Η συμμετοχή του, ως του μόνου ηγέτη Εκκλησίας, στην πορεία της Σέλμα, δίπλα στο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ, τον έθεσε στην πρωτοπορία των σημαντικών συμμάχων της υπόθεσης των Πολιτικών Δικαιωμάτων. Και με κίνδυνο της ζωής του: όντας ψηλός και με τόσο διακριτά ενδύματα, γνώριζε, και τον είχαν προειδοποιήσει ότι βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο: δεν ήταν μόνο οι απειλητικές επιστολές ρατσιστών που λάμβανε, αλλά και η δολοφονική στάση των δυνάμεων καταστολής κατά του κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα, ειδικά στο Νότο.

Η στάση του στο ζήτημα αυτό, όπως και η αντίθεσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ, του έδωσαν ιδιαίτερο στάτους μεταξύ των προοδευτικών αμερικανών, αλλά και φήμη. Στις 26 Μαρτίου του 1965, ο Ιάκωβος και ο Μάρτιν Λουθερ Κινγκ τζούνιορ ήταν το θέμα του πρωτοσέλιδου του περιοδικού Life, περιοδικού με τεράστια επίδραση και επιρροή. Οταν, επί προεδρίας Ομπάμα, δημιουργήθηκε το μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον, το όνομα του Ιακώβου δόθηκε σε κεντρικό λόμπυ.

Τον Ιούλιο του 2019, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, επισκέφτηκε το Μουσείο και τίμησε τη μνήμη του Ιακώβου. Η στάση του και οι δηλώσεις του για τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ αντικατοπρίζουν πιθανότατα τη φιλοδοξία του να ακολουθήσει τα βήματα του διασημότερου των προκατόχων του. Ας ελπίσουμε ότι η φιλοδοξία αυτή δεν αφορά και στα πράγματα της Ελλάδας, όπου η μνήμη Ιακώβου καθόλου αγαπητή δεν είναι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα