ΑΘΗΝΑ
19:29
|
26.04.2024

Νέα επεισόδια εξελίσσονται στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με το νερό στις Σταγιάτες του Πηλίου.  Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος την περασμένη Παρασκευή πήγε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα επεισόδια εξελίσσονται στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με το νερό στις Σταγιάτες του Πηλίου.  Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος την περασμένη Παρασκευή πήγε στο χωριό μαζί με την αστυνομία, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, προκειμένου να ανοίξει το παλιό σχολείο το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, τελούσε υπό κατάληψη.  Οι κάτοικοι επεφύλαξαν κάθε άλλο παρά θερμή υποδοχή στον Δήμαρχο Βόλου, τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα, «στολίζοντας» τον με διάφορα κοσμητικά επίθετα. 

Η κόντρα αυτή, ξεκινά ουσιαστικά από την Μεγάλη Παρασκευή, όταν δίχως να ενημερωθούν οι κάτοικοι των Σταγιατών, η εταιρία Ύδρευσης του Βόλου, άλλαξε τις παροχές υδροδότησης του χωριού από την κρύα βρύση όπου υδροδοτούταν μέχρι εκείνη την στιγμή και την συνέδεσε με τις πηγές της Μάνας που βρίσκονται στην Πορταριά.  Αυτή η κίνηση ξεσήκωσε τους κατοίκους, οι οποίοι συγκάλεσαν λαϊκή συνέλευση και αποφάσισαν να αναλάβουν την διαχείριση του χωριού.  Το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης, είχε εκδοθεί στις 10 Μαΐου και έχει ως εξής:

«Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας.

Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής:

Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.

Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.

Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.

Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.

Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.

Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη)

Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο και στον τύπο».

Αλκίνοος Ιωαννίδης στο πλευρό των Σταγιατών

Στην κίνηση των κατοίκων των Σταγιατών, συμπαραστάθηκε ο τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι  «Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει».  Στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού, συμμετείχαν μαθητές της περιοχής και η  ορχήστρα “Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας Βόλου. «Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει. Όποιος το πίνει πολεμάει και αντέχει. Δεν το αγοράζω, δεν πουλώ μα με κερνάς και στο κερνώ. Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει”. Είναι οι στοίχοι του τραγουδιού.

Επίθεση Μπέου.

Μετά την στήριξη που εξέφρασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Αχιλλέας Μπέος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιτέθηκε στον καλλιτέχνη αλλά και τους κατοίκους του χωριού, λέγοντας:  «Δυστυχώς κατοικούν 30-40 οικογένειες το πολύ, ονομάζονται Σταγιάτες, έχουν γεμίσει καμιά δεκαριά σημεία με μαύρες σημαίες, κάνουν ανακοινώσεις, δεν έχουν πληρώσει ποτέ νερό, έκαναν κατάληψη στο κοινοτικό κτήριο, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 15-20 φορές τους χλωριωτές [….] λειτουργούν αυθαίρετα τελείως και έχουν και έναν μ****** που λέγεται Αλκίνοος Ιωαννίδης και τους συμπαραστέκεται. Λέει επάγγελμα τραγουδιστής, τι τραγουδά δεν ξέρουμε, όμως είναι μία αρνητική νότα στην όμορφη περιοχή μας».

Απάντηση Ιωαννίδη στον Αχιλλέα Μπέο

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, την περασμένη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, στην διάρκεια της  διαδικτυακής συναυλίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που παραχώρησε,  απάντησε στις κατηγορίες του Δημάρχου Βόλου, δίχως όμως να αναφέρεται στον ίδιο, λέγοντας:

«Γίνεται μεγάλος αγώνας στο Βόλο και στο Πήλιο για τα αυτονόητα. Για τον αέρα και για το νερό, τα βασικότερα πράγματα για την ύπαρξή μας. Γιατί καίνε σκουπίδια μέσα στην πόλη, υπάρχει εργοστάσιο που καίει για καύσιμο, σκουπίδια, τα οποία εισάγει από την Ιταλία για να καούν στο Βόλο και μυρίζει πλαστικό η πόλη, με πολλές συνέπειες πέραν της μυρωδιάς και για το νερό, που κάποιοι θέλουν να το δώσουν σε ιδιώτες, να το βάλουν σε μπουκαλάκια και να μας το πουλάνε εμφιαλωμένο και μετά τα μπουκαλάκια να τα καίμε στο εργοστάσιο. Ετοιμάζουν και καινούργιο εργοστάσιο, που θα συλλέγει και θα πακετάρει σκουπίδια και θα τα πηγαίνει για κάψιμο στον 21ο αιώνα.

Έχουμε ευθύνη όλοι μας για όλο αυτό, ο κάθε πολίτης. Πρέπει να δει ο καθένας μας τι μπορεί να κάνει, για να κάνει αυτό τον κόσμο λίγο καλύτερο ή τουλάχιστον να μην τον καταστρέψουμε τόσο όσο μπορούμε»

Στήριξη καλλιτεχνών στον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τις Σταγιάτες.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν, αλλά και την επίθεση του Αχιλλέα Μπέου προς τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, 135 κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, συνυπόγραψαν μια δήλωση στήριξης των κατοίκων και του Ιωαννίδη, ο οποία αναφέρει:

«Όταν η αλαζονεία και η αγένεια επιτίθενται στο ήθος, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος εύλογα ανησυχεί..

Το αποκαλυπτικό βίντεο από την συνέντευξη τύπου της Δευτέρας 18/5/2020, όπου καταγράφεται όλη η αήθης επίθεση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου με χυδαίους χαρακτηρισμούς προς όσους πολίτες διαφωνούν με τα σχέδιά του και προσωπικά προς τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, φανερώνει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας εκ μέρους του. Η συμπεριφορά και οι πράξεις του δεν προσβάλλουν μόνο τους δημότες του, αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας.

Εκτός όμως από το πανελλήνιο σοκ που προκάλεσε, έφερε στο φως και δύο ζητήματα τα οποία, αν και απασχολούν εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά:

α) Το πρώτο σχετίζεται με το νερό των Σταγιατών.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Σταγιτες που διαμένουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, θεωρούν – και δικαίως – ότι η πηγή «Κρύα βρύση» του χωριού τους, από την οποία υδρεύονται 350 χρόνια τώρα, αποτελεί κύριο συστατικό της ύπαρξης της κοινότητας, των παραδόσεων, της βιολογικής και της πολιτιστικής τους ζωής. Χωρίς προειδοποίηση, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Βόλου, τη Μεγάλη Παρασκευή και εν μέσω πανδημίας, απέκοψε την κοινότητα από την πηγή, συνδέοντάς την με το δίκτυο. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της επιχείρησης σχετικά με όλα τα πηγαία νερά του Πηλίου, καθώς και οι προηγούμενες προσπάθειες για πώληση της συγκεκριμένης πηγής σε ιδιώτες, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τους λόγους αυτής της πράξης. Οι κάτοικοι αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της «μάνας» του χωριού τους και ζητούν την επανασύνδεσή τους με το νερό της, το οποίο επιθυμούν να μην χλωριώνεται, με βάση την υγειονομική διάταξη ΥΜ/5673/4-12-1957 (ΦΕΚ 5/9-1-58 Β΄), η οποία δεν θεωρεί υποχρεωτική την χλωρίωση σε κοινότητες μικρότερες των 3000 κατοίκων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, με προσωπική εργασία και έξοδα καθαρίζουν εδώ και χρόνια την πηγή, επισκευάζουν και συντηρούν το δίκτυο (μεγάλο μέρος του έχει ανακατασκευαστεί από τους ίδιους) και κάνουν τους απαραίτητους, τακτικούς χημικούς ελέγχους. Οι πολίτες αυτοί, αντί να διώκονται, θα έπρεπε κανονικά να αποτελούν πρότυπο κοινότητας.

β) Το δεύτερο τεράστιο θέμα είναι η καύση σκουπιδιών που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge. Χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία αδειοδοτήθηκε να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως, εντός του αστικού ιστού του Βόλου! Ο κύριος όγκος τους εισάγεται με πλοία από την Ιταλία. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί επιβαρυντική για το περιβάλλον και κυρίως για την υγεία των πολιτών σε πλήθος άλλων περιπτώσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτες (Garcia-Perez et al, 2015; Bertoldi et al, 2012). Από το πλήθος των ρύπων που παράγονται, οι πιο επικίνδυνοι είναι οι διοξίνες και τα φουράνια. Ακόμη και οι μικρότερες ποσό­τητές τους συσσωρεύονται αθροιστικά στον οργανισμό, προκαλώντας καρκίνο και άλλα σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα. Το πρόβλημα στον Βόλο είναι αισθητό σχεδόν καθημερινά, με έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού, ενοχλήσεις στα μάτια, κάψιμο στον λαιμό και πονοκεφάλους. Η δημοτική αρχή της πόλης, αντί να σταθεί στο πλάι των χιλιάδων δημοτών της που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά καρκίνου και αντιτίθενται στην καύση σκουπιδιών, σχεδιάζει και νέο εργοστάσιο, το οποίο θα στέλνει σκουπίδια ως καύσιμη ύλη στην τσιμεντοβιομηχανία, σε μπάλες SRF, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως ανακύκλωση, επανάχρηση και διαλογή στην πηγή. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και πολλοί άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί τάσσονται κατά της δημιουργίας του νέου εργοστασίου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες. Παρά τα τρία μεγαλειώδη συλλαλητήρια των κατοίκων, η Πολιτεία (Δήμος, Περιφέρεια και κυβερνήσεις) αδιαφορεί, επιτρέποντας την καύση από την ΑΓΕΤ-Lafarge και σχεδιάζοντας τη διαιώνιση και μεγέθυνση του προβλήματος με την κατασκευή του νέου εργοστασίου.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας που σε μια εποχή κρίσιμων αποφάσεων, καθοριστικών για το μέλλον της πόλης, η Δημοτική της Αρχή μοιάζει να αποφασίζει και να πράττει με τρόπο ανάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της και επικίνδυνο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, το δίκαιο και τη δημοκρατία, και αναμένοντας την καταδίκη της συμπεριφοράς του Δημάρχου από την Ελληνική Δικαιοσύνη, τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων των Σταγιατών, των φορέων, κινήσεων και πρωτοβουλιών του Βόλου, όπως και κάθε ενεργού πολίτη που επιμένει να υπερασπίζεται με αξιοπρέπεια τον τόπο, τη φύση και την ποιότητα της ζωής του»

«Να τα βρουν κάτοικοι και  ΔΕΥΑΝΒ» δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας.

 Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταγιατών Θανάσης Μπόγκας, τον οποίο δεν αναγνωρίζει η λαϊκή συνέλευση του χωριού, με αφορμή τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή με την παρουσία του Αχιλλέα Μπέου στις Σταγιάτες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την επωνυμία «Καλλικράτης» ο οικισμός Σταγιατών εντάθηκε διοικητικά στον Δήμο Βόλο. Η ΔΕΥΑΜΒ, που έχει την ευθύνη για την ποιότητα του πόσιμου νερού, θεώρησε σκόπιμο να τοποθετήσει σύστημα χλωρίωσης στο υδραγωγείο του νερού της πηγής Κρύα Βρύση. Από δω και πέρα πλέον ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ και κατοίκων του χωριού. Η ΔΕΥΑΜΒ κάνει τον δικό της έλεγχο και διαπιστώνει ότι το νερό της κρύας βρύσης είναι επιβαρυμένο με μικροβιολογικό φορτίο. Οι κάτοικοι του χωριού, με τις δικές τους μετρήσεις, βρίσκουν το νερό πεντακάθαρο. Η ΔΕΥΑΜΒ τοποθετεί σύστημα χλωρίωσης και κάποιοι το καταστρέφουν. Αυτό συνέβη έξι φορές και μάλιστα, την τελευταία φορά, έγινε την περίοδο της πανδημίας. Η ΔΕΥΑΜΒ μη έχοντας άλλη επιλογή έδωσε νερό χλωριωμένο από την Πορταριά, χωρίς βέβαια εγώ σαν πρόεδρος να έχω κάποια ενημέρωση για τα συμβάντα ……  ‘Όταν όμως πληροφορήθηκα το γεγονός,  επικοινώνησα με τον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΥΑΜΒ και μου είπε ότι δώσαμε νερό από την Πορταριά γιατί κάποιοι κατέστρεψαν το σύστημα χλωρίωσης.  Όμως οι κάτοικοι των Σταγιατών δεν θέλουν το νερό της Πορταριάς…. αλλά το νερό της πηγής Κρύα Βρύση. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Πως το θέλουμε το νερό της πηγής Κρύας Βρύσης:  με χλώριο ή χωρίς; Άρα είναι υπόθεση που αφορά εκείνους που δεν θέλουν τη χλωρίωση και καταστρέφουν τους χλωριωτές και της ΔΕΥΑΜΒ που είναι ανένδοτη στο θέμα της χλωρίωσης. Ας τα βρουν μεταξύ τους και να δώσουν τη λύση!!! Η όποια αναφορά του ονόματος μου ως προέδρου σε αυτή την υπόθεση γίνεται εκ του πονηρού …..και ως εκ τούτου δεν με αγγίζει.»

Κάντο όπως στην Πορταριά.

Τα νερά του Πηλίου πάντως και τα προβλήματα με την  διαχείριση τους δεν ξεκινούν από τις Σταγιάτες.  Δύο χρόνια πιο πριν το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα νερά της Πορταριάς και τις πηγές της Μάνας.  Όταν η Πορταριά είχε ξεχωριστή αυτοδιοίκηση, οι δεξαμενές στις πηγές της Μάνας, καθαρίζονταν κάθε χρόνο και το νερό που έτρεχε από τις βρύσες του χωριού για δεκαετίες ολόκληρες, δεν χλωριωνότανε ποτέ.  Μετά τον Καλλικράτη, οι δεξαμενές σταμάτησαν να καθαρίζονται με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χλωρίωση του νερού.  Κι εκεί υπήρξε θέμα όσον αφορά τις αναλύσεις του νερού.  Ο Δήμος Βόλου έλεγε ότι το νερό ήταν ακατάλληλο και μάλιστα είχε σφραγίσει κάποιες βρύσες του χωριού και είχε τοποθετήσει αιφνιδιαστικά ένα βράδυ, πινακίδες σε όλες τις βρύσες (δίχως να αναφέρεται ο φορέας που τοποθέτησε τις πινακίδες) οι οποίες έγραφαν ότι το νερό ήταν ακατάλληλο για πόση. Οι κάτοικοι τότε είχαν ξεσηκωθεί, είχαν  πραγματοποιήσει ιδιωτικές αναλύσεις του νερού, είχαν γίνει λαϊκές συνελεύσεις, είχαν καταστρέψει πολλές φορές τους χλωριωτές στις πηγές της Μάνας, όμως στο τέλος τοποθετήθηκαν κάμερες στις πηγές με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι καταστροφές των χλωριωτών.  Τελικά το νερό της Πορταριάς χλωριώνεται, όμως ως αντάλλαγμα ο Δήμος Βόλου δεν σφράγισε τις βρύσες του χωριού, οι οποίες για δεκαετίες λειτουργούν με το νερό των πηγών της Μάνας.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα