ΑΘΗΝΑ
05:41
|
27.04.2024
Στις 12:00 έξω από τη Βουλή οι εκπαιδευτικοί σε παράσταση διαμαρτυρίας για το "αντιεκπαιδευτικό" ν/σ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν όψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” που θα γίνει σήμερα Πέμπτη 11/6, στις 12 το μεσημέρι, οι ομοσπονδίες κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους και καλούν τους εκπαιδευτικούς, την ίδια ακριβώς ώρα, σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Το “Ηχηρό όχι” των εκπαιδευτικών ακούστηκε και χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νοσμοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής όπου σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) στάθηκαν απέναντι στο “αντιεκπαιδευτικό” νομοσχέδιο Κεραμέως.

Σημειώνεται, ότι μετά τις δυναμικές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε ορισμένες διατάξεις αποσύροντας τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καθώς και τον ηλικιακό “κόφτη” στα ΕΠΑΛ.

Η Νίκη Κεραμέως μετά το πέρας της συζήσης ανακοίνωσε πως αποδέχεται την τροπολογία του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου με θέμα την “κατασκευή αιθουσών σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών στέγασης μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”. Επιπλέον, είπε “ναι” και στην τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ, Σπ. Λιβανού για την προσθήκη των πτυχιούχων φιλολογίας στον κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, στην τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ, Γ. Στύλιου και Ιωάννη Πασχαλίδη για δυνατότητα απονομής τίτλου ομότιμου καθηγητή των πρώην ΤΕΙ αλλά και της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, με θέμα “Εξόφληση δαπανών για την αγορά ακινήτου του ΕΛΜΕΠΑ” στην Κρήτη.


Να υπενθυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει το μέτρος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών όπως και την Τράπεζα Θεμάτων. Αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα του Γυμνασίου από 4 σε 7 και του Λυκείου (στη Β’ τάξη από 6 σε 7 και στην Γ’ από 4 σε 5). Καταργεί την Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και την αντικαθιστά με τα Λατινικά. Επαναφέρει το μέτρο της διαγωγής στα απολυτήρια και εισάγει πιλοτικά στο Νηπιαγωγείο το μάθημα των Αγγλικών, την Πληροφορική και την Φυσική Αγωγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στηλίτευσε τις αλλαγές του νομοσχεδίου που αφορούν στο θέμα αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στους ελέγχους αλλά και στην εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία.

“Ακούσαμε ότι περνάει η νομοθεσία στα κρυφά. Ακούσαμε ότι αργήσαμε να επαναφέρουμε το νομοσχέδιο, αλλά ακούσαμε και ότι κακώς το κάναμε. Το νομοσχέδιο είχε παρουσιαστεί από τον Φεβρουάριο, πριν την πανδημία. Μόνο στα κρυφά δεν πέρασε. Παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου και τέθηκε σε διαβούλευση, όταν όλος ο κόσμος ήταν σπίτι του λόγω της πανδημίας” είπε η Νίκη Κεραμέως απαντώντας κατά την δευτερολογία της στα σχόλια περί “κρυφής ατζέντας”.

Δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές

“Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση προχωράει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Εμείς θα δώσουμε μάχη, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές, αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί στην πράξη διότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και μέτρα που χειροτερεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, υποβαθμίζουν τους όρους με τους οποίους γίνεται το μάθημα και μορφώνονται τα παιδιά του ελληνικού λαού”, επισήμανε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ προσθέτοντας ότι “όλες αυτές τις μέρες με τις μαζικότατες κινητοποιήσεις μας φέραμε στο προσκήνιο τις μεγάλες ανάγκες του δημόσιου σχολείου, για μόνιμο προσωπικό, για κτιριακές υποδομές για χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Τις ανάγκες για να μορφώνονται τα παιδιά του λαού μας όπως τους αξίζει το 2020”.

“Μαζί λοιπόν με τους γονείς τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους, θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα όχι απλά να αφήσουμε το νομοσχέδιο στα χαρτιά, όχι απλά να επιβάλλουμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά θα επιδιώξουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, οι οποίες δεν μπαίνουν σε κανένα ζύγι και δεν μπορεί ξανά το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να πληρώσουν τα σπασμένα”, τόνισε ο κ. Μαρίνης.

“Έχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε άλλα. Αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη το επόμενο διάστημα να ξαναπάμε στο λαό και τους εργαζόμενους, να αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση, η σημερινή και οι προηγούμενες, που κινούνται στην ίδια ρότα, ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους και ότι αυτή η σπίθα που άναψε τις προηγούμενες μέρες θα φουντώσει, θα δυναμώσει και θα βγει πιο δυναμικά στο προσκήνιο”, κατέληξε.






Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα