ΑΘΗΝΑ
02:14
|
06.12.2022
Η Αγία Σοφία είναι τουρκικής ιδιοκτησίας και δεν αφορά άλλες χώρες απαντά η Άγγυρα στο State Department.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργισμένη ανακοίνωση εναντίον του State Department εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι η Αγία Σοφία είναι τουρκικής ιδιοκτησίας.

“Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας και κάθε σχετική απόφαση συνιστά εσωτερική υπόθεση. Δεν αφορά άλλες χώρες” στηλίτευσε το τουρκικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι “την ώρα που αυξάνεται η ξενοφοβία στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη”.

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια έκθεση που εξέδωσε το αμερικανικό State Department για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία, αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας και υποστηρίζεται η διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική της ιστορία.

“Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών” σημειώνουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

“Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία είναι προφανής όπως και τα βήματα εναντίον της Ισλαμοφοβίας, του αντισημιτισμού και του ρατσισμού” απάντησε η Άγκυρα προσθέτοντας ότι όλες οι πολιτικές και θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα συνυπάρχουν με ειρήνη και αρμονία.

Πάντως το τελευταίο διάστημα τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, έχουν επανειλημμένως μιλήσει για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι ανήκει στο τουρκικό κράτος.

Η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ως εκ τούτου αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτά που λένε οι Έλληνες είναι ανοησίες και ξεπερνούν τα όρια. Τι δηλαδή; Θα ρωτήσουμε την Ελλάδα πού και πότε θα διαβάσουμε το Κοράνι;” είχε δηλώσει πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. 

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθιστώντας αναγκαία τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και χώρου πολιτισμικής κληρονομιάς και τον τιμητικό ρόλο της Τουρκίας ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα