ΑΘΗΝΑ
03:51
|
29.06.2024
Ο Μπρουκς πυροβολήθηκε πισώπλατα καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από δύο λευκούς αστυνομικούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιατροδικαστής στην Ατλάντα της Τζόρτζια χαρακτήρισε ανθρωποκτονία τον θάνατο του Ράισαρντ Μπρουκς, του αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στην Ατλάντα της Τζόρτζια την Παρασκευή.

Ο Μπρουκς πυροβολήθηκε πισώπλατα καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από δύο λευκούς αστυνομικούς στο πάρκινγκ ενός εστιατορίου. Αμέσως μετά τη δολοφονία του ένα νέο κύμα διαδηλωτών κατέκλυσε την Ατλάντα, ενώ παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης. Ο ύποπτος για τη δολονία του Μπρουκς απολύθηκε από το Σώμα.

Το Σάββατο, το drive-in εστιατόριο των Wendy’s οπου οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τον Μπρουκς κάηκε πυρπολήθηκε, ενώ χθες Κυριακή, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν ειρηνικά, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται υπό βροχή στο σημείο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή της κομητείας του Φούλτον, Πολ Χάουαρντ, ο τρόπος που πέθανε ο Ράισαρντ Μπρουκς υποδηλώνει ανθρωποκτονία – δέχτηκε δύο σφαίρες στην πλάτη, που προκάλεσαν θανάσιμα τραύματα και ακατάσχετη αιμορραγία. Όπως δήλωσε ο κος Χάουαρντ, “είναι στην κρίση των δικαστών να αποφασίσουν αν διαπράχθηκε ανθρωποκτονία ή δολοφονία από πρόθεση”.

Σύμφωνα με το FBI, την Παρασκευή δύο αστυνομικοί έφτασαν στο πάρκινγκ του εστιατορίου Wendy’s μετά από κλήση ότι κάποιο παρκαρισμένο αυτοκίνητο παρεμποδίζει τη διέλευση των άλλων οχημάτων. Στην έκθεση του συμβάντος καταγράφεται ότι ο Μπρουκς είχε κοιμηθεί μέσα στο αυτοκίνητο και οι δύο αστυνομικοί του ζήτησαν να κάνει αλκοτέστ.

Στο υλικό από τις κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί και έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της πολιτείας της Τζόρτζια, οι δύο αστυνομικοί φαίνονται να επιχειρούν να περάσουν χειροπέδες στον Μπρουκς. Η εικόνα διακόπτεται – πιθανότατα γιατί οι κάμερες πέφτουν στο έδαφος – και στη συνέχεια υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής δείχνει τους αστυνομικούς να παλεύουν με τον Μπρουκς μέχρι που εκείνος καταφέρνει να αποσπάσει το τέιζερ ενός εκ των αστυνομικών και επιχειρεί να απομακρυνθεί τρέχοντας.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο Μπρουκς επιχειρεί μια φορά να στρέψει το τέιζερ προς τους αστυνομικούς και συνεχίζει να τρέχει, μέχρι που τον πυροβολούν. Ο Γκάρετ Ρολφ, ο αστυνομικός που πυροβόλησε δήλωσε στην κατάθεσή του: “Καθώς τον καταδίωκα, γύρισε, έστρεψε το τέιζερ εναντίον μου και το ενεργοποίησε. Κατάφερε τουλάχιστον μία φορά να μου ρίξει”.

Ο Ράισαρντ Μπρουκς σε παλαιότερη φωτογραφία.

Η εκπρόσωπος του FBI, Νέλι Μάιλς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο Μπρουκς ενεργοποίησε όντως το τέιζερ και έβαλε κατά του Ρολφ. Η δήμαρχος της Ατλάντα, Κέισα Λανς Μπότομς, εξέφρασε την άποψη ότι οι πυροβολισμοί από την πλευρά του αστυνομικού ήταν “αδικαιολόγητη χρήση θανάσιμης βίας”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου του FBI στην Ατλάντα, αυτό ήταν το 48ο περιστατικό εμπλοκής αστυνομικών σε ανταλλαγή πυροβολισμών φέτος στην πολιτεία. Τα 15 από αυτά τα περιστατικά απέβησαν θανατηφόρα.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα