ΑΘΗΝΑ
03:36
|
26.04.2024
Δεύτερο βίντεο, ειδεχθέστερο από το πρώτο, δείχνει τον Του Θάο σε ρόλο 'φρουρού' την ώρα της εκτέλεσης του Φλόιντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο σοκαραστικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ καταγράφει τον αστυνομικό Του Θάο να στέκεται αδιάφορος, φυλώντας τσίλιες, ανάμεσα στον συνάδελφό του, Ντέρεκ Σόβιν που πιέζει με το γόνατό του τον Τζορτζ Φλόιντ και τους τρομοκρατημένους αυτόπτες μαρτυρες της εκτέλεσης που τον παρακαλούν να επέμβει και να σώσει τη ζωή του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Το νέο πεντάλεπτο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, Μπέντζαμιν Κραμπ την Κυριακή, αποκαλύπτει ότι ο ρόλος του Του Θάο στο φρικιαστικό έγκλημα ήταν εξίσου σκοτεινός καθώς αγνοούσε επιδεικτικά τις επίμονες εκκλήσεις των αυτοπτών μαρτύρων να παρέμβει και να σώσει τη ζωή του άτυχου Αφροαμερικανού.

View this post on Instagram

Warning: This is beyond disturbing, even harder to watch than the first video. “Get off of his neck! He’s not moving!” “You’re going to let him kill that man in front of you?” Tou Thao stood guard as Derek Chauvin MURDERED George Floyd … while witnesses of the execution tried to stand up for JUSTICE, tried to save George’s life! The protest of those bystanders, who refused to just stand by and let it happen, has reverberated around the world — fueling our protest against injustice and police brutality!! 8 minutes 46 seconds. The four ex-officers MUST be convicted of MURDER for this hideous atrocity! They MUST all be held accountable!! #icantbreathe #georgefloyd #justiceforgeorgefloyd

A post shared by Ben Crump (@attorneycrump) on

“Το δεύτερο βίντεο είναι πέρα για πέρα απεχθές και είναι ακόμα πιο δύσκολο να το παρακολουθήσεις συγκριτικά με το πρώτο ” υπογραμμίζει ο Μπέντζαμιν Κραμπ, τονίζοντας ότι “ο Του Θάο εκτελούσε χρέη ‘φρουρού’ την ώρα που ο Ντέρεκ Σόβιν δολοφονούσε τον Τζορτζ Φλόιντ…ενώ αυτόπτες μάρτυρες της εκτέλεσης προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή του Τζορτζ”.

Το βίντεο ξεκινά δείχνοντας το γόνατο του Σόβιν στο λαιμό του Φλόιντ. “Δεν κινείται γ…το” ακούγεται να φωνάζει ένας αυτόπτης μάρτυρας στον Θάο που στέκεται λίγα μέτρα πιο μακριά από το πεσμένο σώμα του Φλόιντ. “Θα τον αφήσεις να σκοτώσει αυτόν τον άνθρωπο μπροστά σου;” διαμαρτύρεται δεύτερος μάρτυρας. “Είναι μαύρος, δεν τους νοιάζει”, ακούγεται να διαπιστώνει τρίτος μάρτυρας.

Τουλάχιστον ένας από το πλήθος των παρευρισκομένων ακούγεται να ικετεύει επανειλημμένα τους αστυνομικούς να ελέγξουν τον σφυγμό του Τζορτζ Φλόιντ, κάτι που τελικά κάνουν μόνο στο τέλος του πεντάλεπτου βίντεο.

Ο Φλόιντ μεταφέρεται τελικά σε φορείο και απομακρύνεται με το ασθενοφόρο, ενώ ο Θάο προσπαθεί να απομακρύνει τους μάρτυρες της εκτέλεσης -η μόνη στιγμή που μετακινείται από τη “σκοπιά” του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Του Θάο αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για συναυτουργία και συνεργεία σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, όπως και οι δύο ακόμη αστυνομικοί -Τόμας Λέιν και Αλεξάντερ Κουένγκ- που εμπλέκονται στο έκγλημα. Ο Ντέρεκ Σόβιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα