ΑΘΗΝΑ
14:32
|
26.04.2024
Το Γραφείο Σύνδεσης είχε δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια για την απευθείας επικοινωνία των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις απειλές ότι θα μεταφέρει στρατεύματα στην αποστρατιωτικοποημένη ζώνη που λειτουργεί ως σύνορό της με τη Νότια Κορέα, η Βόρεια Βορέα κατεδάφισε με εκρηκτικά σήμερα Τρίτη (16/06) το Γραφείο Σύνδεσης που είχε δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια για την απευθείας επικοινωνία των δύο χωρών, σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης.

Το περίφημο Γραφείο Σύνδεσης είχε τοποθετηθεί στη μεθοριακή πόλη Καεσόνγκ (στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων) και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, μια έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το κατέστρεψε ολοσχερώς. Ο καπνός από την έκρηξη έγινε ορατός σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και καταγράφηκε στα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δικτύων του Νότου (κεντρική φωτογραφία).

Το γραφείο όπου υπό κανονικές συνθήκες εργάζονταν δεκάδες αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, παρέμενε κλειστό από τον Ιανουάριο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σφραγίστηκε οριστικά την περασμένη εβδομάδα κατόπιν εντολών της Κιμ Γιο Γιονγκ, αδερφής του ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Σαββατοκύριακο, η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Γιονγκ, είχε απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα εκδικηθεί και “σίγουρα θα διακόψει τους δεσμούς της” με τη Νότια, αφού η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι δεν κατάβαλε καμία προσπάθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την εκστρατεία “προπαγάνδας” από το έδαφός της.

Αφορμή για την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν τα προπαγανδιστικά φυλλάδια που περνούν από τον Νότο προς τον Βορρά – συνήθως με αερόστατα, στα οποία φορτώνονται και χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου, τρόφιμα, περιοδικά και στικάκια με ταινίες, σειρές και βίντεοκλιπ που γυρίζονται στη Νότια Κορέα.

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ανησυχία του

Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας το Κρεμλίνο μετά την ανατίναξη του γραφείου διασύνδεσης και τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

“Φυσικά, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στη χερσόνησο της Κορέας. Φυσικά, αυτό προκαλεί ανησυχία. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβή σχέδια για επαφή με κάποιον σε υψηλό ή υψηλότατο επίπεδο” δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της αποκατάστασης των επαφών μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα