ΑΘΗΝΑ
12:52
|
24.04.2024
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στους ισχυρισμούς του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ότι η Ρωσία κι ο Πούτιν θα ήταν…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν είναι η Ρωσία που εφαρμόζει στον κόσμο τη γνωστή (αγγλοσαξονική και αποικιοκρατική) πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, ούτε αυτή που βομβαρδίζει αμάχους κυρίαρχων κρατών, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερωτήσεις μας για την κατάσταση στην περιοχή μας και τους ισχυρισμούς του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ότι η Ρωσία κι ο Πούτιν θα ήταν κερδισμένοι από μια ελληνοτουρκική σύγκρουση.

“Δεν είναι στις αρχές μας ούτε να προκαλούμε, ούτε να υποστηρίζουμε κάποιες σιγοκαίουσες συγκρούσεις, ούτε να ανάβουμε καινούριες. Ενδιαφερόμαστε για ένα σταθερό, κατανοητό σύστημα διεθνών σχέσεων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων όπως η διεθνής τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, είπε η κα Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας τις γενικές αρχές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για επίλυση των διαφορών με συνομιλίες και βάσει του διεθνούς δικαίου.

Στέλνοντας μηνύματα και προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να ακολουθεί την πλέον μη ισορροπημένη εξωτερική πολιτική πολλών δεκαετιών, η Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης κάλεσε να μην ξεχνιέται η “ιστορία των διμερών σχέσεων”, όπως και η ιστορία των δεκάδων αμερικανικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο, όπου οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όχι μόνο διπλωματικά ή οικονομικά “όπλα”, αλλά κανονικά όπλα και βομβαρδίζουν αμάχους.

Λίγο νωρίτερα η Μ. Ζαχάροβα είχε υπενθυμίσει στον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι δεν είναι η Ρωσία που επεκτείνεται προς Δυσμάς, αλλά το ΝΑΤΟ που -παρά τις συμφωνίες του 1990 κατά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας- επεκτείνεται προς Ανατολάς και έχει αγγίξει με τις υποδομές του τα ρωσικά σύνορα. Σχολιάζοντας μάλιστα σχετικές αναφορές του, η Ρωσίδα εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το 1/5 του ρωσικού εδάφους βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο, επομένως είναι εύλογο το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Αρκτική, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και ότι τα ρωσικά πλοία ήταν παρόντα στη Μεσόγειο “από αιώνες”, πολύ πριν εφευρεθεί και υπάρξει το ΝΑΤΟ και τώρα συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Συρίας με πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατών στο συριακό έδαφος.

Η πλήρης απάντηση της Ρωσίδας εκπροσώπου για τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ και όχι μόνο, παρατίθεται υποτιτλισμένη στα ελληνικά:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα