ΑΘΗΝΑ
16:31
|
25.04.2024
Ο έλληνας ΥΠΕΞ ευελπιστεί σε μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε με την Ιταλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Στην Αίγυπτο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι ευελπιστώντας σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και σε μια διπλωματική ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στις συνομιλίες θα δωθεί έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram, με αφορμή τη επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει πως η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας πως “η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου”.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, υπογραμμίζει ότι “σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται, καθώς “με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία, την σταθερότητα και την ειρήνευση στη Λιβύη”.

“Οι δύο χώρες (σ.σ. Αίγυπτος και Ελλάδα) έχουν θέσει τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής και έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, συμπληρώνει.

Τέλος εκφράζει την ελπίδα ότι “η επίσκεψή μου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία”.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα