ΑΘΗΝΑ
19:34
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση της Τρίπολης διαμηνύει ότι η "απειλή της Αιγύπτου" ισοδυναμεί με "κήρυξη πολέμου".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Τρίπολης, υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έκανε λόγο χθες για “κήρυξη πολέμου” στην Αίγυπτο, απαντώντας στην κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της GNA (ΚΕΣ) στη Σύρτη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ” απευθείας” επέμβαση του Καΐρου.

Οποιαδήποτε “επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους” και “προσβολή της εθνικής κυριαρχίας” της Λιβύης είτε “πρόκειται για δηλώσεις (…) όπως αυτές του αιγύπτιου προέδρου”, ή για “την υποστήριξη σε πραξικοπηματίες, σε παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους” είναι ενέργειες “απαράδεκτες” υπογράμμισε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΚΕΣ, διαμηνύοντας ότι η απειλή της Αιγύπτου είναι μια “εχθρική ενέργεια” και “κατάφωρη επέμβαση” στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, “ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου”.

 Η Σύρτη, όπως και η Αλ Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν “κόκκινη γραμμή”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, τονίζοντας στην τηλεοπτική ομιλία του ότι εάν παραβιαστεί αυτή η “κόκκινη γραμμή”, θα απειληθεί η ασφάλεια της Αιγύπτου και θα απαιτηθεί “άμεση επέμβαση” των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη.

“Ολόκληρη η Λιβύη είναι κόκκινη γραμμή”, αντέταξε η ΚΕΣ. “Ανεξαρτήτως των διαφορών των Λίβυων, δεν θα επιτρέψουμε ο λαός μας να υφίσταται προσβολές ή να απειλείται” διεμήνυσε.

Ωστόσο, ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της προειδοποίησης του Σίσι, κρίνοντας ότι είναι “απαραίτητη” η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού “για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας μπροστά στην τρομοκρατία και την ξένη εισβολή”.

“Χαιρετίζω τον αιγυπτιακό λαό και την ηγεσία, και εκφράζω την ικανοποίησή μου και την υπερηφάνειά μου για όσα δήλωσε στην ομιλία του ο Αυτού Εξοχότης Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, τα οποία ήρθαν ως απάντηση στην έκκλησή μας ενώπιον του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάγκη να παρέμβουμε και να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπίσουμε ξένες εισβολές”, δήλωσε ο Ακίλα Σάλεχ.

Ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι εξέφρασε την “πλήρη υποστήριξή του στην Αίγυπτο μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της” κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στο μέτωπο της Λιβύης, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εχθρού της ΚΕΣ που εδρεύει στην Τρίπολη και που με την στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας, κατέγραψε νίκες στα πεδία των μαχών. Αυτή τη στιγμή, μήλο της Έριδος αποτελεί η Σύρτη, στρατηγικής σημασίας πύλη προς το ανατολικό τμήμα της Λιβύης που ελέγχεται από τον τον στρατάρχη Χάφταρ που στηρίζεται από τη Γαλλία και τη Ρωσία και πολιορκείται από τις δυνάμεις του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Η αντίδραση της Τρίπολης καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η ΚΕΣ έχει αρνηθεί να πάρει μέρος. Η συνεδρίαση, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για αύριο λόγω “τεχνικών προβλημάτων”, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο Χάφταρ έκλεισε τον εναέριο χώρο της Σύρτης

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του LNA, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ απέκλεισαν τον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη της Σύρτης.

“Η περιοχή μεταξύ της πόλης του Σουλτάν, ανατολικά της Σύρτης, και του χωριού Αλχίς χαρακτηρίζεται ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, οπότε απαγορεύονται οι πτήσεις οιασδήποτε αεροπορίας, εκτός από τα αεροπλάνα του LNA” ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμέντ Αλ Μίσμαρι. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα