ΑΘΗΝΑ
04:18
|
20.04.2024
Το δίκτυο BeiDou-3 αποτελείται από 35 δορυφόρους και είναι η απάντηση της Κίνας στο κυρίαρχο αμερικανικό GPS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά σήμερα (Τρίτη 23/06) τον τελευταίο δορυφόρο του συστήματος πλοήγησης BeiDou-3, ολοκληρώνοντας έτσι ένα τεράστιο πρόγραμμα που αναβαθμίζει τη θέση της ως μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις που αναπτύσοουν δράσεις στο διάστημα.

Πρακτικά, η εκτόξευση της Τρίτης θα επιτρέψει στην Κίνα να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το σύστημα GPS (Global Positioning System), που αποτελεί ιδιοκτησία και πρότζεκτ της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το δίκτυο BeiDou-3 κόστισε στην Κινα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελείται από 35 συνολικά δορυφόρους που παρέχουν κάλυψη στιγματισμού, εντοπισμού και πλοήγησης παγκόσμιας εμβέλειας.

Η ολοκλήρωση του επικοινωνιακού προγράμματος της Κίνας έρχεται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον με αφορμή τον κορονοϊό, το Χονγκ Κονγκ και την κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η εκτόξευση του τελευταίου δορυφόρου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που εντοπίστηκαν στις τελευταίες δοκιμές.

Η ολοκαίνουρια τρίτη γενιά του Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης BeiDou (BDS) αποτελεί την απάντηση της Κίνας στο σύστημα GLONASS της Ρωσίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Galileo’ αλλά και στο κυρίαρχο αμερικανικό GPS. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πεκίνου, ως το 2035 το BDS θα έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να είναι συμβατό και προσβάσιμο από όλα τα δίκτυα και από τις περισσότερες συσκευές.

Η πρώτη εκδοχή του BeiDou είχε παρουσιαστεί από την Κίνα το 2012 και ήταν η πιο τρανταχτή απόδειξη της προόδου που είχε καταφέρει η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια στον τομέα της ανάπτυξης των διαστημικών της προγραμμάτων.

Το 2003, η Κίνα είχε γίνει μόλις η τρίτη χώρα που κατάφερε να στείλει επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Κίνα ίδρυσε τον δικό της πειραματικό διαστημικό σταθμό και προσελήνωσε δύο ερευνητικά οχήματα στο φεγγάρι. Οι κινήσεις της ‘προδίδουν’ την πρόθεσή της για τη δημιουργία ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού και για μια επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα