ΑΘΗΝΑ
17:31
|
20.04.2024
Στα νέα ντοκουμέντα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανταλλάσσει χάρες με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες ηχογραφημένες συνομλίες ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ανεξάρτητο Ουκρανό βουλευτή Αντρέι Ντέρκας.

Ο Ντέρκας είχε καταθέσει τα πρώτα ηχογραφημένα ντοκουμέντα πριν από έναν περίπου μήνα, στις 20 Μαΐου.

Σε κάποια από τις εγγραφές που μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας (με ένδειξη ‘Δεκέμβριος 2016’), ο Ποροσένκο ευχαριστεί τη CIA για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του φυγά βουλευτή Αλεξάντρ Ονισένκο. Αργότερα, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την ανάκριση του Ονισένκο από το FBI, ζητώντας από τον Μπάιντεν να ενημερωθεί αναλυτικά για όσα θα κατέθετε ο πρώην βουλευτής στις αρχές των ΗΠΑ – ειδικά αν ο Ονισένκο έδινε στοιχεία για τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της Ουκρανικής κυβέρνησης. Ο Μπάιντεν ακούγεται να καθησυχάζει τον Ποροσένκο ότι έχει ήδη συνεννοηθεί με το FBI και ότι δεν θα ‘σκάψουν’ περαιτέρω την υπόθεση.

Σε άλλη ηχογράφηση με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2016, Μπάιντεν και Ποροσένκο συζητούν για τον πρώην πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσένιουκ. Ο Ποροσένκο καθησυχάζει τον Μπάιντεν ότι ο Γιατσένιουκ δεν θα διωχθεί από τις δικαστικές αρχές μετά την παραίτησή του.

Σε σχετική εγγραφή από τον Οκτώβριο του 2016, ο Ποροσένκο ζητά από τον Μπάιντεν να μεσολαβήσει, προκειμένου ο Γιατσένιουκ να “συνετίσει” τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, με τον οποίο ο ίδιος ο Ποροσένκο είχε έρθει σε ρήξη. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος ζητά από τον αμερικανό πρώην αντιπρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στο Λαϊκό Μέτωπο (το κόμμα που ίδρυσε ο Γιατσένιουκ) για ψηφιστούν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους αλλά και μια σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για την επικύρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για το Ντόνμπας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα