ΑΘΗΝΑ
22:47
|
26.04.2024
"Αδιαίρετη η ασφάλεια Αιγύπτου - Σαουδικής Αραβίας" δηλώνει ο Αχμέτ Κατάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανάμιξη της Τουρκίας στον Λιβυκό εμφύλιο προκειμένου να ενισχύσει την πλευρά του Σάρατζ στην κατάληψη της Σύρτης κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή με ενδεχόμενο αυτή να καταλήξει σε περιφερειακή σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Μετά τα πυρά εναντίον της Άγκυρας του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που έθεσε ως κόκκινη γραμμή το λιμάνι της Σύρτης διαμηνύοντας ότι η χώρα του έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αχμέντ Κατάν δηλώνει ότι “η ασφάλεια της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας είναι αδιαίρετη” και στέκεται στο πλευρό του Αλ Σίσι.

“Η ισχυρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία σχετικά με τις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για τη Λιβύη, αντικατοπτρίζει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Αιγύπτου” τονίζει ο Aχμέντ Κατάν σε ανάρτησή του στο Twitter, διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι “η ασφάλεια της Αιγύπτου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας του Βασιλείου (σσ της Σ. Αραβίας) και η ασφάλεια του Βασιλείου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας της Αιγύπτου”.

Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης προς την Αίγυπτο, αμέσως μετά την ομιλία του Αλ Σίσι, επιβεβαιώνοντας ότι είναι αλληλέγγυο προς αυτήν σε όλα τα μέτρα που λαμβάνει για να διαφυλάξει την ασφάλειά της.

“Το Βασίλειο στέκεται δίπλα με την Αίγυπτο στο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της και τους ανθρώπους από εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και τους υποστηρικτές τους στην περιοχή” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση μέσω της οποίας το υπουργείο Εξωτερικιών καλεί τη διεθνή κοινότητα “να επωμιστεί τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και την πρωτοβουλία του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη λύση που θα επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εδάφους της Λιβύης, για να αποκατασταθούν οι θεσμοί, να εξαλειφθεί η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές, αλλά και να τερματιστούν οι παράνομες ξένες επεμβάσεις που τροφοδοτούν την τρομοκρατία στην περιοχή”.

Απάντηση Αιγύπτου στον GNA

“Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθός της στη Λιβύη και να γνωρίζει σε ποιον μιλά”, δήλωσε επίσημη πηγή στο αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση του GNA:

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Τρίπολης, υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έκανε λόγο χθες για “κήρυξη πολέμου” στην Αίγυπτο, απαντώντας στην κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

“Πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια του μεγέθους τους μέσα στη Λιβύη και να γνωρίζουν σε ποιον μιλούν. Η Αίγυπτος επιδεικνύει πολλή υπομονή, αλλά θα είναι εξαιρετικά αποφασιστική  απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση ή απόπειρα παραβίασης των εθνικών της συμφερόντων και της ασφάλειας της” διεμήνυσε η πηγή σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Πλήρη στήριξη στον Αλ Σίσι πρόσφερε από το Τομπρούκ ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σαλέχ όπως και το Συμβούλιο των Σεΐχηδων και των Γερόντων που συνεδρίασε στην Ταρχούνα όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ριάντ.

Ενδιαφέρον, προκαλεί επίσης και η αποκάλυψη του Middle East Online, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Σάρατζ έχει ήδη πληρώσει 12 δισ. δολάρια στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την έμπρακτη υποστήριξή της στο λιβυκό μέτωπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα