ΑΘΗΝΑ
01:35
|
19.04.2024
Από το πρωί ξηλώνονται οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί στη μεθόριο για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
FILE - In this July 27, 2013, file photo, North Korean soldiers turn and look towards their leader Kim Jong Un from a military parade vehicle as they carry packs marked with the nuclear symbol during a ceremony marking the 60th anniversary of the Korean War armistice in Pyongyang, North Korea. Mark up another first for North Korea - two nuclear tests in one year. With few other options, or allies to rally behind it, this is how Pyongyang likes to play its cards in the power game that is northeast Asian politics. The question is whether it can play them well enough to get what it really wants: international recognition, security guarantees and, at the most fundamental level, its own continued survival. (AP Photo/Wong Maye-E, File)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ αναστέλλει τα σχέδιά της για “στρατιωτική δράση” απέναντι στη Νότια Κορέα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε αυξηθεί και η ρητορική της Βόρειας Κορέας είχε αποκτήσει πολεμική χροιά, κάνοντας λόγο για “εχθρούς” στον Νότο και για επαναστρατιωτικοποίηση των συνόρων.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το γραφείο διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα και διέταξε τη μετακίνηση στρατευμάτων προς την περιοχή των συνόρων.

Σήμερα, πάντως, με πρωτοβουλία του Κιμ Γιονγκ-Ουν (όπως υπογραμμίζουν τα ΜΜΕ της χώρας), αποφασίστηκε η αναστολή κάθε στρατιωτικής ενέργειας. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Πιονγκγιάνγκ εξήγησε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από αξιολόγηση της “επικρατούσας κατάστασης”.

Από το πρωί της Τετάρτης ξηλώνονται οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί στις μεθοριακές πόλεις της Βόρειας Κορέας τις προηγούμενες μέρες – χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και τον στρατό για προπαγανδιστικούς σκοπούς και η απεγκατάστασή τους θεωρείται συμβολική κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων εβδομάδων ίσως ήταν μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά του Κιμ με βασικό σκοπό την ανάδειξη της αδερφής του και την ‘τοποθέτησή’ της στο κάδρο της διπλωματίας.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, που στο εξής αναμένεται να ‘εμφανίζεται’ όλο και περισσότερο, ήταν αυτή που είχε διατάξει τη μετακίνηση των στρατευμάτων. Η εντολή της, βέβαια, έπρεπε να εγκριθεί από το Στρατιωτικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται ο αδερφός της. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέστειλε το σχέδιο της ανάπτυξης στρατευμάτων (χωρίς ακόμα να το έχει ακυρώσει) και μάλλον δικαιούται να αισθάνεται ότι η στρατηγική του ήταν επιτυχημένη. Σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό ακροατήριο τουλάχιστον, έπαιξε τον ρόλο του ‘καλού μπάτσου’ απέναντι στην αδερφή του και επιβεβαίωσε την απόλυτη ισχύ του, αφού αυτός διατηρεί τον τελευταίο λόγο σε όλες τις αποφάσεις.

Πέρα από τα σύνορα, η Νότια Κορέα μπορεί να πάρει μια ανάσα -μέχρι την επόμενη κίνηση του Κιμ- και να απολαύσει με την ησυχία τις σειρές και τις ταινίες από τις οποίες ξεκίνησαν όλα (η πρόσφατη επιθετικότητα της Πιονγκγιάνκ εκδηλώθηκε επειδή η Σεούλ έστελνε στον Βορρά αερόστατα με προπαγανδιστικό υλικό, αλλά και στικάκια με σήριαλ και κινηματογραφικές ταινίες).

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα