ΑΘΗΝΑ
12:22
|
19.04.2024
Ο Αχμέντ Ερεκάτ, 27 ετών, πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αχμέντ Ερεκάτ, 27 ετών, πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες την Τετάρτη 23/06 και αφέθηκε να αιμορραγεί επί μιάμιση ώρα έξω από ένα σημείο ελέγχου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αχμέντ, ανηψιός του Σαέμπ Ερεκάτ, του εδώ και δεκαετίες επικεφαλής διαπραγματευτή της Παλαιστινιακής Αρχής, πυροβολήθηκε ενώ ήταν καθ’ οδόν για τον γάμο της αδερφής του. Ο δικός του γάμος ήταν προγραμματισμένος να γίνει σε λίγες εβδομάδες.

Ο Αχμέντ με μία από τις αδερφές του.

Την Τρίτη, ο Αχμέντ έπεσε με το αυτοκίνητό του σε ένα φυλάκιο στο σημείο ελέγχου ‘Container’, στην είσοδο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και γαζώθηκε από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονταν στο σημείο. Το αυτοκίνητο ήταν νοικιασμένο για την ημέρα του γάμου και ο Αχμέντ οδηγούσε για να παραλάβει τη μητέρα του και την αδερφή του (τη νύφη) από ένα ινστιτούτο αισθητικής στη Βηθλεέμ και να τις οδηγήσει στο χώρο της τελετής.

Οι ισραηλινές αρχές παρουσιάζουν το περιστατικό ως “τρομοκρατική επίθεση” και δικαιολογούν τη δολοφονία του Αχμέντ ως αυτοάμυνα, ισχυριζόμενες ότι ο ίδιος κατηύθυνε ηθελημένα το όχημα προς το φυλάκιο, προκειμένου να σκοτώσει τους φρουρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες, όμως, διαψεύδουν την κυβερνητική γραμμή και επιμένουν ότι ο Ερεκάτ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του φυλακίου, δηλώνοντας ότι “Χθες [την Τρίτη] στις 16:00 σημειώθηκε μια επίθεση και ο τρομοκράτης πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι ο τρομοκάτης οδηγεί το όχημά του με χαμηλή ταχύτητα προς το σημείο ελέγχου και μετά αλλάζει κατεύθυνση απότομα, ρίχνοντάς το πάνω σε μια συνοριοφύλακα, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο”.

Η οικογένεια του Αχμέντ Ερεκάτ επικαλείται τις μαρτυρίες των ανθρώπων βρίσκονταν στο σημείο την ώρα του περιστατικού και στην επίσημη δήλωσή της σημειώνει ότι “Αν κάτι συνέβη, αυτό ήταν ένα μικροατύχημα. Ο Αχμέντ έχασε για λίγο τον έλεγχο του αυτοκινήτου και ως συνήθως, οι συνοριοφύλακες έσπευσαν να πατήσουν τις σκανδάλες”.

Ο Αχμέντ Ερεκάτ δεν είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος που δολοφονείται στα σημεία ελέγχου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι πολλά και όλα αρχειοθετούνται με συνοπτικές διαδικασίες υπό την ένδειξη της “τρομοκρατικής επίθεσης”.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό της δολοφονίας του Λιάν Χαλάκ, που δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς στα τέλη Μαΐου. Ο Χαλάκ έπασχε από αυτισμό και πυροβολήθηκε εν ψυχρώ την ώρα που διέσχιζε έναν δρόμο για να φτάσει στο ειδικό σχολείο όπου φοιτούσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα