ΑΘΗΝΑ
05:35
|
08.05.2024
Έλληνες και Ρώσοι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανάπας αποτίοντας φόρο τιμής στον θρυλικό πιλότο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανηγυρική ήταν η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του θρυλικού πιλότου της Σοβιετικής Ένωσης Βλαδίμηρου Κοκκινάκη στην Ανάπα της Νότιας Ρωσίας, ιστορική αποικία της Αρχαίας Ελλάδας που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλοί Έλληνες και Ρώσοι συγκεντρώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο της Ανάπας αποτίοντας φόρο τιμής με χαιρετισμούς στον ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαδίμηρο Κοκκινάκη για τον οποίον ο Γιούρι Γκαγκάριν είπε το περίφημο “αν δεν υπήρχες εσύ δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς”.

Σημειώνεται ότι εδώ και έναν χρόνο, το αεροδρόμιο Βιτιάζεβο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία φέρει το όνομα του διάσημου πιλότου μετά από υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην εκδήλωση απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων στη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδης.

Ο γητευτής των αιθέρων

Ο Βλαδίμηρος Κωνσταντίνοβιτς Κοκκινάκης, γιος ενός ταπεινού υπαλληλου των σιδηροδρόμων γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1904 (παλαιό ημερολόγιο) στο Νοβοροσίσκ, πατρίδα πολλών Ελλήνων, ενώ η οικογένειά του καταγόταν από τη Χίο και τα Χανιά.

Το 1925 κατετάγη στον Ρωσικό στρατό, ολοκληρωσε τη θητεία του στη Σχολή Αεροπορίας του Μπορισογκλέμπσκ με επαίνους και αναγνωρίστηκε σαν εξαιρετικός πιλότος, ειδικευόμενος από το 1932 σε πτήσεις μεγάλου ύψους.

Έκτοτε πιλόταρε δεκάδες τύπους αεροσκαφών, κατέκτησε 22 παγκόσμια ρεκόρ, είναι ο μόνος που έλαβε δύο φορές τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης για δοκιμές πτήσεων ενώ κατέκτησε επίσης, έξι φορές το βραβείο Λένιν και τέσσερις φορές το αστέρι του Κόκκινου Στρατού.

Στις 27 Ιουνίου του 1938 πέτυχε μια απ’ ευθείας πτήση 24 ωρών και 36 λεπτών από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ κερδίζοντας τον τίτλο και το παράσημο του Ηρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1939 έκανε νέο ρεκόρ ύψους (48.097 πόδια) με ανοιχτό αεροπλάνο προετοιμαζόμενος για την απ’ ευθείας πτήση του από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη.

Παρά την αποτυχία της πτήσης αυτής, όταν ο Κοκκινάκης με τον Γκορντιένκο έφτασαν με άλλη πτήση στο αεροδρόμιο Floyd Bennett τους έγινε επίσημη υποδοχή, ενώ δέχτηκαν και τα συγχαρητήρια του Στάλιν και του Μολότοφ.

Θα στείλουμε τον Κοκκινάκη να βομβαρδίσει το Ναγκασάκι

Στη διάρκεια του Β’ Π.Π. υπηρέτησε ως πιλότος δοκιμών και αρχιεπιθεωρητής της σοβιετικής αεροπορίας. Προήχθη σε υποπτέραρχο το 1943, όταν πια ήταν θρύλος και στη χώρα κυκλοφορούσε το τραγούδι που έλεγε «...Αν χρειαστεί θα στείλουμε τον Κοκκινάκη να βομβαρδίσει το Ναγκασάκι...”

Μεταπολεμικά συνέχισε να δοκιμάζει πρωτότυπα διαφόρων τύπων αεροσκαφών, έγινε μέλος του ανώτατου σοβιέτ και τιμήθηκε για δεύτερη φορά ως Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε το 1962 όταν και επισκέφτηκε τη χώρα για το διεθνές συνέδριο της IAF. Η μόνη σχετική δήλωση που κατάφεραν να του αποσπάσουν έλληνες δημοσιγράφοι, που τον πολιορκούσαν με ερωτήσεις σχετικά με την ελληνική καταγωγή του, ήταν ότι “ο πατέρας του είχε αναφέρει κάποτε ότι καταγόταν από την Χίο”.

Ο Κοκκινάκης συνέχισε να πιλοτάρει μέχρι τα 60 του χρόνια και έφυγε από τη ζωή το 1985, λίγο πριν γιορτάσει τα 79α γενέθλιά του σε ύψος 8.000 μέτρων.

Ποιος πήγε στην Αμερική;

Ο Βλαντίμιρ Κοκκινάκης, ως Πρόεδρος της FAI υπερασπίστηκε τον Γιούρι Γκαγκάριν και διεκδίκησε τον Χρυσό Αστέρα για λογαριασμό του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την απόδοση της τιμητικής αυτής διάκρισης, σημειώνει ο Σ. Γαλάνης στο sputniknews.gr.

H επιτροπή λοιπόν, διερωτήθηκε: “Ποια ακριβώς είναι η αξία του Γκαγκάριν; Μπήκε σε μια κάψουλα και πέταξε γύρω από την υδρόγειο. Το μετάλλιο πρέπει να απονεμηθεί στον επικεφαλής σχεδιαστή που παρείχε αυτή την πτήση και όχι στον Γκαγκάριν”.

Τότε, σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει ο ιστορικός, επενέβη ο Κοκκινάκης ρωτώντας τους: “Για πείτε μου, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;” “Ο Χριστόφορος Κολόμβος” απάντησε ο ίδιος και “πώς πήγε στην Αμερική; Με καραβέλα” συνέχισε. ” Υπάρχει πραγματικά κάποιος από εσάς που θα τιμήσει το ναυπηγείο, τον επικεφαλής σχεδιαστή, που δημιούργησε αυτό το πλοίο και όχι τον Κολόμβο; Μάλλον όχι” διαπίστωσε, στριμώχνοντας την επιτροπή που αναγκάστηκε να απονείμει το μετάλλιο στον Γκαγκάριν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα