ΑΘΗΝΑ
00:48
|
19.04.2024
Το εμπάργκο έρχεται ως απόρροια της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες για την αμφισβητούμενη περιοχή του Λαντάκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε το TikTok και δεκάδες ακόμη κινεζικές εφαρμογές τις οποίες χαρακτήρισε “επικίνδυνες” για τη χώρα.

Σε σχετική δήλωση αναφέρεται χαρατκηριστικά ότι “θίγουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας, την άμυνα, την ασφάλεια του κράτους και τη δημόσια τάξη”.

Η Ινδία απαγόρευσε συνολικά 59 εφαρμογές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πολύ δημοφιλή TikTok και WeChat. Το εμπάργκο έρχεται ως απόρροια της έντασης που κλιμακώνεται κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ των δύο δυνάμεων, στην περιοχή του Λαντάκ.

Το Υπουργείο Τεχνολογίας της Ινδίας δήλωσε ότι απαγόρευσε τις 59 κινεζικές εφαρμογές αφού έλαβε “πολλές καταγγελίες από διάφορες πηγές” σχετικά με εφαρμογές που “κλέβουν τα δεδομένα των χρηστών με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο και τα μεταδίδουν χωρίς άδεια σε τρίτους”.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι η συλλογή των δεδομένων και η επεξεργασία τους από στοιχεία εχθρικά προς την εθνική ασφάλεια και άμυνα της Ινδίας, επηρεάζουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας, οπότε “αποτελούν ζήτημα πολύ βαθιάς και άμεσης ανησυχίας που απαιτεί έκτακτα μέτρα”.  

Η λίστα των απαγορευμένων εφαρμογών περιλαμβάνει και την πλατφόρμα Weibo (είναι το κινεζικό ‘Facebook’), το παιχνίδι στρατηγικής Clash of Kings, τον browser της Alibaba και τα e-commerce apps Club Factory and Shein.

Η μητρική εταιρεία της TikTok, η ByteDance, εδρεύει στο Πεκίνο. Η εφαρμογή έχει κυριαρχήσει στην Κινεζική αγορά και κατά το διάστημα της καραντίνας έγινε πολύ δημοφιλής τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η Ινδία, όμως, παραμένει η μεγαλύτερη ξένη αγορά για το TikTok, με περίπου 120 εκατομμύρια χρήστες.  

Η εφαρμογή έχει δεχτεί κριτική τους τελευταίους μήνες -κυρίως από τις ΗΠΑ- για απευθείας διασύνδεση με την κινεζική κυβέρνηση και για την αποστολή δεδομένων των χρηστών στο Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα