ΑΘΗΝΑ
07:30
|
25.04.2024
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ιός επιταχύνεται. Νέο επίκεντρο της πανδημίας, το Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη 30/06, ότι η πανδημία του Covid-19 “επιταχύνεται” και ότι δεν πρόκειται σύντομα να δούμε το τέλος της.

Ο ΠΟΥ απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις χώρες, ζητώντας τους να πολεμήσουν τον ιό με τα μέσα που διαθέτουν μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε χαρακτηριστικά: “Αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες αφότου ο ΠΟΥ έλαβε τις πρώτες αναφορές σχετικά με τα κρούσματα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Κίνα. Θέλουμε όλοι μας να τελειώσει αυτό και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η σκληρή, όμως, πραγματικότητα είναι ότι το τέλος της πανδημίας δεν θα έρθει σύντομα. Μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, “οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους”.

Ο Ράιαν έκανε επαινετικά σχόλια για τη στρατηγική της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας και χαρακτήρισε “δύσκολη” την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο, ξεχωρίζοντας την περίπτωση της Βραζιλίας, η οποία “αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση”. Ζήτησε να γίνουν κι εκεί πιο συστηματικές οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού, σχολιάζοντας ότι “δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό με ιδεολογίες”.

42.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, το Λ. Άντζελες επίκεντρο της πανδημίας

Τουλάχιστον 42.000 επιβεβαιωμένα κρούσματακαταγράφηκαν στις ΗΠΑ τις προηγούμενες 24 ώρες, με την πλειοψηφία των νέων μολύνσεων να εντοπίζεται στις νότιες και δυτικές πολιτείες.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια των ΗΠΑ έχει ανέλθει σε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια. Η επιτάχυνση του ρυθμού μετάδοσης έχει οδηγήσει ορισμένες Πολιτείες στην αναστολή της άρσης των περιορισμών.  

Η κομητεία Λος Άντζελες κατέγραψε χθες ένα ανησυχητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες: 2.903 ήταν οι μολύνσεις που εντοπίστηκαν, προκαλώντας στις τοπικές αρχές φόβους ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα να κατακλυστούν.

Απ’ ότι φαίνεται, το Λος Άντζελες και οι γειτονικές κομητείες της Καλιφόρνια έχουν γίνει ένα νέο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία, παρά την αυστηρή εντολή του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ την περασμένη εβδομάδα για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.  

Το Λος Άντζελες, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει συνολικά 100.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Χθες, η κομητεία του LA ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα κλείσει όλες τις παραλίες της το Σαββατοκύριακο, όταν στις ΗΠΑ γιορτάζεται η 4η Ιουλίου, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τέξας και Αριζόνα είναι οι πολιτείες στις οποίες ο ρυθμός των μολύνσεων παρουσιάζει ανησυχητικές αυξητικές τάσεις, αλλά κι σε άλλες περιοχές, όπως το Νιου Τζέρσεϊ και το Κάνσας, οι τοπικές αρχές καθυστερούν την πορεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Την περασμένη εβδομάδα 15 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ μολύνσεων, ενώ συνολικά μέσα στον Ιούνιο 22 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν αντίστοιχα ‘ρεκόρ’ νέων κρουσμάτων.

Η χρήση της μάσκας έχει αναδειχθεί σε πολιτικό ζήτημα, με τελευταία εξέλιξη την ανακοίνωση του δημάρχου του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τον Αύγουστο, ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι σχολίασε ότι ο πρόεδρος Τραμπ “δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις μάσκες και να κάνει ό,τι ζητείται βάση της τοπικής δικαιοδοσίας”.  

Ο Τραμπ, βεβαίως, επιμένει να μη φοράει μάσκα δημοσίως, αλλά ακόμα και κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών έχουν στηρίξει τη χρήση της σε δημόσιους χώρους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα