ΑΘΗΝΑ
02:02
|
27.04.2024
Ο κορονοϊός μπορεί να υπήρχε σε κατάσταση αδράνειας σε όλο τον κόσμο και να εμφανίστηκε όταν οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες έγιναν κατάλληλες για να ευδοκιμήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κορονοϊός μπορεί να υπήρχε σε κατάσταση αδράνειας σε όλο τον κόσμο και να εμφανίστηκε όταν οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες έγιναν κατάλληλες για να ευδοκιμήσει – αντί του να ξεκίνησε στην Κίνα, σύμφωνα με ειδικό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο δρ. Τομ Τζέφερσον, ανώτερος συνεργάτης καθηγητής στο Κέντρο για Βασισμένη σε Αποδεικτικά στοιχεία Ιατρική (CEBM), στην Οξφόρδη, και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι ο ιός υπήρχε αλλού πριν εμφανιστεί στην Ασία.

Την περασμένη βδομάδα, Ισπανοί ιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ίχνη της νόσου σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2019, εννέα μήνες πριν από την εμφάνιση της νόσου του κορονοϊού στην Κίνα.

Ιταλοί επιστήμονες έχουν επίσης βρει ίχνη του κορονοϊού σε δείγματα λυμάτων στο Μιλάνο και στο Τορίνο, στα μέσα Δεκεμβρίου, πολλές εβδομάδες πριν από την ανίχνευση του πρώτου κρούσματος, ενώ ειδικοί έχουν βρει ίχνη στη Βραζιλία από τον Νοέμβριο.


Ο δρ. Τζέφερσον πιστεύει ότι πολλοί ιοί παραμένουν αδρανείς ανά την υφήλιο και εμφανίζονται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται.
“Που πήγε ο Σαρς 1; Απλά εξαφανίστηκε”, είπε. “Οπότε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να αρχίσουμε να ερευνούμε την οικολογία του ιού, κατανοώντας πώς ξεκινά και μεταλλάσσεται”.

“Πιστεύω ότι ο ιός βρισκόταν ήδη εδώ, όπου “εδώ” σημαίνει παντού. Μπορεί να έχουμε μπροστά μας έναν αδρανή ιό που ενεργοποιήθηκε λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών”.

“Υπήρξε ένα κρούσμα στα νησιά Φώκλαντ στις αρχές Φεβρουαρίου. Από που προήλθε αυτό; Υπήρχε ένα κρουαζιερόπλοιο που πήγε από τη Νότια Γεωργία στο Μπουένος Άιρες και οι επιβάτες ελέγχθηκαν και στη συνέχεια την όγδοη ημέρα, όταν άρχισαν να ταξιδεύουν προς στη Θάλασσα Γουέντελ, είχαν το πρώτο κρούσμα. Μήπως βρισκόταν σε έτοιμο φαγητό που ξεπαγώθηκε και ενεργοποιήθηκε;

Τέτοια περίεργα πράγματα συνέβησαν και με την Ισπανική Γρίπη. Το 1918 σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Δυτικής Σαμόα πέθανε από Ισπανική Γρίπη, και δεν είχαν καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Η εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι μόνον ότι αυτοί οι παράγοντες δεν έρχονται ούτε πηγαίνουν πουθενά. Είναι πάντα εδώ και κάτι τους πυροδοτεί, ίσως η πυκνότητα του πληθυσμού ή οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες, και αυτό πρέπει να ψάξουμε.

Ο δρ. Τζέφερσον πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να μεταδόθηκε μέσω του αποχετευτικού συστήματος ή των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων τουαλέτας, όχι μόνο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτέρνισμα.


Γράφοντας στην The Telegraph, ο δρ. Τζέφερσον και ο καθηγητής Καρλ Χένεγκεχαν, διευθυντής του CEBM, ζητούν μια εις βάθος έρευνα αντίστοιχη με αυτήν που διεξήχθη από τον Τζον Σνόου το 1854, η οποία έδειξε ότι η χολέρα εξαπλωνόταν στο Λονδίνο από ένα μολυσμένο πηγάδι στο Σόχο.

Πιστεύουν πως η εξέταση του λόγου που υπάρχουν τόσες πολλές εστίες σε εργοστάσια τροφίμων και εργοστάσια συσκευασίας κρέατος θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέες, σημαντικές οδούς μεταφοράς. Μπορεί να είναι οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις τουαλέτας σε συνδυασμό με ψυχρές συνθήκες που επιτρέπουν στον ιό να ευδοκιμήσει.

Διεξάγουμε μια ζωντανή αξιολόγηση, εξάγοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την οικολογία αυτών των ιών η οποία έχει υποτιμηθεί πολύ σε επίπεδο έρευνας”, δήλωσε ο δρ Τζέφερσον.


“Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τεράστιες ποσότητες του ιού υπάρχουν στα λύματα παντού, και ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων ότι υπάρχει μετάδοση μέσω κοπράνων. Υπάρχει μια υψηλή συγκέντρωση όπου τα λύματα βρίσκονται σε θερμοκρασία τεσσάρων βαθμών, που είναι η ιδανική θερμοκρασία ώστε αυτός να είναι σταθερός και πιθανώς ενεργοποιημένος. Και τα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος είναι συχνά στους τέσσερις βαθμούς.

“Αυτές οι ομάδες κρουσμάτων σε συσκευασίες κρέατος και τα μεμονωμένα κρούσματα δεν ταιριάζουν με την αναπνευστική θεωρία, ταιριάζουν με άτομα που δεν έχουν πλύνει σωστά τα χέρια τους”.

“Αυτές οι εξάρσεις πρέπει να διερευνηθούν σωστά μία προς μία με άτομα στο χώρο. Πρέπει να κάνετε ό, τι έκανε ο Τζον Σνόου. Ερωτάτε τους ανθρώπους και αρχίζετε να κατασκευάζετε υποθέσεις που ταιριάζουν στα γεγονότα, και όχι το αντίστροφο.”

Πηγή: The Telegraph

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα