ΑΘΗΝΑ
14:01
|
26.02.2024
Το ρωσικό ΥΠΕΞ "αδειάζει" το Πατριαρχείο Μόσχας για το θέμα της Αγίας Σοφίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πάγο» στις πολυάριθμες διαμαρτυρίες στη ρωσική κοινωνία, στις οποίες πρωταγωνιστεί το Πατριαρχείο Μόσχας, βάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στην πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση μετά την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί το μουσείο-ναό της Αγία Σοφίας.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση, που είχε διατυπώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την Αγία Σοφία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, χαρακτήρισε το θέμα «εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, στις οποίες, φυσικά, ούτε εμείς, ούτε άλλοι δεν πρέπει να εμπλέκονται». «Την ίδια στιγμή εφιστούμε την προσοχή στη σημασία αυτού του μνημείου από την άποψη του παγκόσμιου πολιτισμού», προσέθεσε ο κ. Βερσίνιν, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του και τη μεγάλη διάσταση απόψεων, που υπάρχει μεταξύ ρωσικής κοινής γνώμης και επίσημης διπλωματίας στο ζήτημα αυτό. 

Πιο κοντά στις διαθέσεις της κοινής γνώμης φάνηκε να είναι το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο χαρακτήρισε εξαρχής την ενέργεια Ερντογάν «ράπισμα στην Ορθοδοξία και όλο τον Χριστιανισμό». Μάλιστα ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου, μητροπολίτης Ιλαρίωνας, διαφώνησε δημόσια με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας, εφόσον το μνημείο-σύμβολο της Αγίας Σοφίας ανήκει στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απειλείται ό,τι έχει διασωθεί από τα περίφημα ψηφιδωτά του.

Στα ρωσικά ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα δεν μειώνονται οι εκκλήσεις για τουριστικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας, ενώ ο αναπληρωτής του μητροπολίτη Ιλαρίωνα, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, έθεσε επί τάπητος και την πρόταση για άρνηση αγοράς τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών, μια πρωτοβουλία, που βρίσκει υποστηρικτές σε καλλιτεχνικούς, θρησκευτικούς και ομογενειακούς κύκλους, οι οποίοι ετοιμάζουν σχετική διακήρυξη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα