ΑΘΗΝΑ
19:14
|
26.04.2024
Τουλάχιστον 4 Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τέσσερις Αζέροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διήμερων συγκρούσεων στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία. Οι δύο χώρες ερίζουν επί δεκαετίες για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά η τελευταία σύγκρουση έλαβε χώρα βόρεια της συγκεκριμένης περιοχής.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών αλλά και την διάλυση οχυρώσεων του αρμενικού πυροβολικού, ενώ η Αρμενία δεν ανέφερε απώλειες.

Το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο έρχεται μετά από δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέας πολεμικής σύρραξης με την Αρμενία και κατήγγειλε το Ερεβάν για συγκέντρωση στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Ακολούθως, η Αρμενία κατηγόρησε με τη σειρά της το Μπακού για χρησιμοποίηση μονάδων πυροβολικού με απώτερο σκοπό την κατάληψη αρμενικών φυλακίων. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, προειδοποίησε την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν για “τις απρόβλεπτες επιπτώσεις της περιφερειακής αποσταθεροποίησης ”.

Η Ρωσία από την πλευρά της, μέσω του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να παραμείνουν πιστές στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νότιου Καυκάσου ξεκίνησε το 1988 όταν οι αρμένιοι του τότε σοβιετικού Καραμπάχ, που ανήκε στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν να ανήκουν στην σοβιετική Αρμενία. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η διαφωνία έλαβε χαρακτήρα ανοικτής, πολεμικής σύγκρουσης και οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων κατέλαβαν το 20 τοις εκατό του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γύρω περιοχές. Την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1994 ακολούθησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η τελευταία μεγάλη συμπλοκή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνέβη τον Απρίλιο του 2016, όταν τα δύο κράτη πολέμησαν για τέσσερις ημέρες και χρησιμοποίησαν βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και αεροσκαφών.

Πηγές: Reuters, BBC, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα