ΑΘΗΝΑ
11:23
|
26.04.2024
Η Κίνα απαντά με επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες των ΗΠΑ διεμήνυσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διπλωματία της Κίνας διεμήνυσε σήμερα τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει με αντίποινα στην υπογραφή και κύρωση από τον Ντόναλντ Τραμπ νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και θεσμών στην αυτόνομη κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

“Για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της, η Κίνα θα προχωρήσει στην απαραίτητη αντίδραση και θα επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες των ΗΠΑ που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή”, διεμήνυσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του και ότι υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για τις αποκαλούμενες “κατασταλτικές ενέργειες” της Κίνας στην κινεζική αυτόνομς περιοχή.

“Σήμερα, υπέγραψα έναν νόμο κι ένα διάταγμα προκειμένου η Κίνα να λογοδοτήσει για την καταστολή του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει ο νόμος Τραμπ είναι η επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες οι οποίες συναλλάσσονται με κινέζους αξιωματούχους, ή οντότητες που εφαρμόζουν τον νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσςη, ότι υπέγραψε διάταγμα που τερματίζει την προτιμησιακή μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ θα έχει πλέον “την ίδια μεταχείριση με την (ηπειρωτική) Κίνα: κανένα ιδιαίτερο προνόμιο, καμία ιδιαίτερη οικονομική μεταχείριση και καμία εξαγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών”, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προεξόφλησε επίσης, αιμορραγία εγκεφάλων από το Χονγκ Κονγκ: “Πλέον, τους αφαιρέθηκε η ελευθερία τους (…) πολύς κόσμος θα φύγει”.

Από την πλευρά του το κινεζικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή τόνισε ότι εναντιώνεται στην αμερικανική κίνηση και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να πάψει να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.

“Αυτός ο νόμος των ΗΠΑ … δυσφημίζει την νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα και παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων. Πρόκειται για βαριά παρέμβαση στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας “, διεμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε μια οργισμένη επίπληξη στην ανακοίνωση του Τραμπ.

Πηγές: Reuters, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα