H Γαλλία δείχνει την πρώτη αντίδρασή στις προκλήσεις της έκδοσης τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μέσω του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
“Θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου σε χέρια άλλων παραγόντων και ιδίως της Τουρκίας” δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους θαλάσσιους χώρους στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) όπου τον υποδέχθηκε ο Γάλλος ομόλογος του. Πριν τη συνάντηση προέβησαν σε κοινές δηλώσεις.
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Γάλλο ομόλογό του για τον ηγετικό του ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ είπε ότι η Γαλλία είναι χώρα πυλώνας και σταθερότητας εκεί που απουσιάζει η Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι θα δούμε πως εμβαθύνονται περισσότερο οι διμερείς, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έκανε αναφορά σε αμυντική συνεργασία.
Στη συνέχεια, στις 12μ (ώρα Κύπρου) θα παρακαθίσουν σε συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, των διμερών σχέσεων, των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ζητημάτων που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, θα έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του κα Φλοράνς Παρλί.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί στο δρόμο της διπλωματίας, επιδιώκοντας την ενεργότερη και αποφασιστικότερη εμπλοκή της ΕΕ και η Γαλλία έχει ειδικό βάρος στην ΕΕ δήλωσε στο “Ράδιο Πρώτο” ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.
Για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας είτε σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, είτε σε ενέργειες σε επίπεδο διμερών επαφών με χώρες της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα σήμερα.
Στις ελληνικές καλένδες η απόκτηση των Belharra
Ωστόσο, δημοσίευμα της “La Tribune” αποκαλύπτει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να προβεί στην αγορά των γαλλικών φρεγατών και ότι η προμήθειά τους αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
”Στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Εμμανουήλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αγοράσει τις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό. Η προμήθεια αναβλήθηκε επ’αόριστον!”, αναφέρεται στην ανάρτησή του ο αρχισυντάκτης της “La Tribune”, Μισέλ Καμπιρόλ.
“Η Ελλάδα δεν επιθυμεί πλέον να υπογράψει ούτε τη διακυβερνητική συμφωνία ή αργότερα τη σύμβαση για την πώληση των δύο φρεγάτων οπλισμένων με ναυτικούς πυραύλους Scalp για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Το ποσό της σύμβασης περιλαμβάνει το κόστος ανάπτυξης των φραγατών και των πυραύλων καθώς και το κόστος εγκατάστασης επιπλέον εξοπλισμού”, αναφέρει η “La Tribune”.
#Grèce : le projet d’achat de frégates FDI reporté au calendes grecques @EmmanuelMacron @Elysee @florence_parly @JY_LeDrian @Armees_Gouv @DGA @francediplo @navalgroup @thalesgroup @byMBDA @FranceenGrece @GreceParis https://t.co/abcGGbfrY7 via @latribune
— CABIROL MICHEL (@MCABIROL) July 22, 2020
Προς το παρόν, η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει ούτε έχει επιβεβαιώσει την είδηση.