ΑΘΗΝΑ
03:12
|
26.04.2024
500 ένοπλοι επιτέθηκαν στην κοινότητα Μαστέρι σκοτώνοντας πάνω από 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 500 ένοπλοι εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση στο Νταρφούρ, εναντίον χωριού αγροτών που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές, σκοτώνοντας πάνω από 60 άτομα.

Πρόκειται για το πιο αιματηρό επεισόδιο από τη σειρά παρόμοιων συμβάντων που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, όπου εδώ και χρόνια μαίνονται συγκρούσεις για τα δικαιώματα στη στη γη και στο νερό ανάμεσα σε αραβικές νομαδικές φυλές και αγρότες που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι 500 ένοπλοι επιτέθηκαν το Σάββατο στην κοινότητα Μαστέρι, 48 χιλιόμετρα από την Ελ Τζενέινα, στο Δυτικό Νταρφούρ, σκότωσαν πάνω από 60 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μέλη της φυλής Μασαλίτ, και τραυμάτισαν άλλους εξήντα.

Η μισή αγορά του χωριού αλλά και πολλά λεηλατήθηκαν, ανέφερε χθες Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στο Χαρτούμ.

«”Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μιας σειράς 7 βίαιων επεισοδίων μεταξύ της 19ης και της 26ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς, πυρπόληση χωριών και σπιτιών, καθώς και πρόκληση ζημιών σε αγορές και καταστήματα”, διευκρίνισε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, “αυτή η κλιμάκωση της βίας σε διάφορα τμήματα του Νταρφούρ προκαλεί εκτοπισμό του πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική σεζόν”, που συμπίπτει με την περίοδο των βροχών.

Στα πέντε τμήματα του Νταρφούρ, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπομένουν την πείνα, εκ των οποίων 545.000 μόνο στο Δυτικό Νταρφούρ.

Στο Νότιο Νταρφούρ, τουλάχιστον 20 χωρικοί δολοφονήθηκαν την Παρασκευή από ενόπλους, καθώς επέστρεφαν στα χωράφια τους έπειτα από δεκαπέντε χρόνια απουσίας, σύμφωνα με τοπικό φύλαρχο.

Οι χωρικοί που δολοφονήθηκαν την Παρασκευή είχαν λάβει άδεια να επιστρέψουν δυνάμει συμφωνίας που συνήφθη πριν από δύο μήνες, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, με αυτούς που είχαν εγκατασταθεί στα εδάφη τους κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο Νταρφούρ.

Χθες Κυριακή, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των διενέξεων μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων στην περιοχή Αλ Τζαρφ στο Βόρειο Νταρφούρ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και στις πέντε περιφέρειες του Νταρφούρ “για να προστατεύσουν τους πολίτες και να ασφαλίσουν την αγροτική περίοδο”, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ.

Ο πόλεμος στο Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003 ανάμεσα στην κυβέρνηση του δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ και αφρικανικών φυλών που απαιτούσαν την προστασία των δικαιωμάτων τους και μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, άφησε πίσω του κατά την εκτίμηση του ΟΗΕ, 300.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αραβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις Τζαντζαουίντ, που εξοπλίστηκαν από το καθεστώς, επιδόθηκαν σε βάρβαρη καταστολή των εξεγερμένων.

Ο Μπασίρ, η δίκη του οποίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με άλλους 27 συνεργάτες του αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με την ενορχήστρωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος του 1989, όταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός Σαντέκ αλ Μάχντι ανατράπηκε βίαια από τον μετέπειτα Πρόεδρο της χώρας.

Είναι επίσης αντικείμενο εντάλματος που εκδίδεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Η μεταβατική κυβέρνηση έχει αρχίσει από πέρυσι διαπραγματεύσεις με διάφορες οργανώσεις ανταρτών στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιτευχθεί ειρήνευση.

Πηγή: ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα