ΑΘΗΝΑ
19:36
|
09.05.2024
Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τη δουλεία "αναγκαίο κακό" για την οικοδόμηση της Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η εριστική δήλωση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, Τομ Κότον, που χαρακτήρισε τη δουλεία ως “αναγκαίο κακό” για την οικοδόμηση του αμερικανικού έθνους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Άρκανσο.

Ο Κότον, που εκλέγεται στην πολιτεία του Άρκανσο, κατέθεσε σχέδιο νόμου απορρίπτοντας το “Σχέδιο 1619” που προβλέπει τη χρηματοδότηση της διδασκαλίας της δουλείας στα σχολεία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το νέο διδακτικό πρόγραμμα που τιτλοφορείται “Τhe 1619 project”, από τη χρονολογία άφιξης του πρώτου καραβιού που μετέφερε Αφρικανούς σκλάβους στις ΗΠΑ, κυκλοφόρησε πέρυσι, από τους New York Times και μετατράπηκε σε εργαλείο διδασκαλίας μετά την ενσωμάτωση παρατηρήσεων από ειδικούς επιστήμονες.

Ο Κότον έκρινε ότι τα σχολεία πρέπει να “επιστρέψουν” σε ένα λιγότερο “διχαστικό” πρόγραμμα σπουδών, χαρακτηρίζοντας το “Σχέδιο 1619” ως “αριστερή προπαγάνδα”, ενώ ισχυρίστηκε πως η δουλεία αποτέλεσε “αναγκαίο κακό για την ίδρυση της ένωσης, η οποία μπόρεσε να την τερματίσει”.

“Φανταστείτε να χαρακτηρίζατε μη διχαστικό πρόγραμμα σπουδών αυτό που λέει στα μαύρα παιδιά ότι οι αγοραπωλησίες των προγόνων τους, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια και η υποχρεωτική εργασία για το κέρδος ήταν απλά ‘αναγκαίο κακό’ για τη δημιουργία του πιο ευγενούς κράτους στην παγκόσμια ιστορία”, στηλίτευσε η δημοσιογράφος  Νικόλ Χάνα-Τζόουνς, στη δουλειά της οποίας βασίστηκε το νέο υλικό για τη διδασκαλία της δουλείας στα αμερικανικά σχολεία.

“Αν όλα αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν ως μέσα για έναν σκοπό, τι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο για έναν σκοπό;”, διερωτήθηκε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο γερουσιαστής, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα όσα είπε, έσπευσε σήμερα να ανασκευάσει λέγοντας πως δεν πρόκειται για δική του δήλωση, καθώς ο ίδιος απλώς επανέλαβε τα λόγια των Πατέρων του Έθνους.

Σημειώνεται, ότι ο Κότον έχει δηλώσει πολλές φορές την εναντίωσή του στο κίνημα Black Lives Matter, υποστηρίζοντας τον Τραμπ στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Όπως και να έχει, χρειάστηκαν πάνω από δύο αιώνες για να καταγαργηθεί η δουλεία στις ΗΠΑ, στη διάρκεια των οποίων 12 πρόεδροι ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων, με το καθεστώς της δουλείας να καταργείται μόλις το 1960, μετά τους αγώνες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ενας από τους σπουδαιότερους αγωνιστές του κινήματος, ο βουλευτής Τζον Λιούις, απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα. Η σορός του τοποθετήθηκε σε άμαξα η οποία πέρασε χθες, για τελευταία φορά, τη γέφυρα στη Σέλμα της Αλαμπάμα, που βάφτηκε με αίμα το 1965 κατά τη διάρκεια μίας από τις σημαντικότερες “μάχες” του κινήματος, με τη συμμετοχή και τον τραυματισμό του Λιούις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα