ΑΘΗΝΑ
17:55
|
13.05.2024
Η Γερμανία θα σταματήσει να εξάγει όπλα και αγαθά διπλής χρήσης προς το Χονγκ Κονγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη λίστα των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Χονγκ Κονγκ μετά το νόμο περί εθνικής ασφάλειας, προστέθηκε πρόσφατα και η Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, διεμήνυσε ότι η χώρα θα σταματήσει να εξάγει όπλα και αγαθά διπλής χρήσης προς το Χονγκ Κονγκ, ως αντίδραση προς τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια.

“Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μια φωνή, αν θέλει να διατηρήσει τις αξίες και τις αρχές στις σχέσεις της με τέτοιες δυνάμεις, όπως η Κίνα” δήλωσε ο Χάικο Μάας αναφερόμενος στην έγκριση δέσμης μέτρων από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά των κινεζικών αρχών.

“Όσον αφορά τη Γερμανία, έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε τα πρώτα βήματα. Για μένα, αυτό σημαίνει επίσης πως σταματάμε αμέσως την εξαγωγή όπλων και ευαίσθητων προϊόντων διπλής χρήσης προς το Χονγκ Κονγκ και το ίδιο το Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο αυτό όπως η υπόλοιπη Κίνα” υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Κίνας, τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιό του καθορίζονται κανόνες για την πρόληψη και την τιμωρία εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Χονγκ Κονγκ.

Τα εγκλήματα αυτά αφορούν σε αυτονομιστικές δραστηριότητες, σε υπονόμευση της κρατικής εξουσίας, σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και στη συνεργασία με ξένα κράτη ή με δυνάμεις που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο νόμος προκάλεσε δυσαρέσκεια στις αντικυβερνητικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ που προχώρησαν σε κυρώσεις έναντι της Κίνας, αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες που ακολούθησαν και οι οποίες κρίνουν ότι μέσω του συγκεκριμένου νόμου το Πεκίνο αυξάνει τον έλεγχό του στην περιοχή στοχεύοντας στον περιορισμό της αυτονομίας της.

Η Κίνα έχει απαντήσει στις ΗΠΑ διαμηνύοντας ότι θα επιβάλλει αντίποινα για την υπογραφή και κύρωση από τον Ντόναλντ Τραμπ νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και θεσμών στην αυτόνομη κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα