ΑΘΗΝΑ
05:13
|
19.04.2024
Έντονη ανησυχία στην Αμερική και την Ασία για πιθανή εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία 24ωρα.

Η Κάρι Λαμ, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ζήτησε από τους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας για “αναζωπύρωση μεγάλης κλίμακας στην κοινότητα”. Από σήμερα, μάλιστα, τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα που προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και το κλείσιμο των εστιατορίων που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Ρολά θα κατεβάσουν και τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις περισσότερων των δύο(!) ατόμων.

Τα μέτρα αυτά είναι τα αυστηρότερα που έχουν επιβληθεί στο Χονγκ Κονγκ από το ξεκίνημα της πανδημίας, αφού η πόλη τότε έκλεισε νωρίς τα σύνορά της και περιορίσε στο ελάχιστο τα εισαγόμενα κρούσματα.

Γενικά, ο χειρισμός της πανδημίας από το Χονγκ Κονγκ είχε κριθεί υποδειγματικός και μέχρι πριν από έναν μήνα τα καθημερινά νέα κρούσματα ήταν λιγότερα από δέκα και ο αριθμός των θανάτων πολύ χαμηλός (συνολικά λιγότεροι από 20). Τις τελευταίες ημέρες, όμως, εντοπίζονται καθημερινά περισσότερες από 100 νέες μολύνσεις, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 23. Ο τελευταίος καταγράφηκε χθες σε έναν οίκο ευγηρίας όπου εντοπίστηκαν 45 μολύνσεις.

Η Κάρι Λαμ έδωσε έναν δραματικό τόνο στο μήνυμά της, κάνοντας λόγο για πιθανή κατάρρευση του νοσοκομειακού συστήματος στην πόλη που ίσως οδηγήσει στην απώλεια πολλών ζωών, κυρίως ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Η ιατρική κοινότητα της πόλης ανησυχεί γιατί το κύμα των νέων κρουσμάτων φαίνεται πλέον να είναι ενδημικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγος, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού δεν έχει μεταλλαχθεί εδώ και τουλάχιστον 22 μέρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει προσαρμοστεί ακόμα καλύτερα στις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού κι αυτό μπορεί να τον κατασταστήσει ακόμα πιο μεταδοτικό.

Όλα αυτά, πάντως, συμβαίνουν σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει ότι η Λιμ δημιουργεί κλίμα τρόμου προκειμένου να αναβληθούν οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 6 Σεπτέμβρη, έτσι ώστε να αμβλυνθεί η οργή των πολιτών του Χονγκ Κονγκ για τον νέο κινεζικό νόμο περί “εθνικής ασφάλειας”.

Ρεκόρ θανάτων στη Φλόριντα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως έχει φτάσει τα 16.76 εκατομμύρια, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι πλέον 659.000.

Οι Ηνωμένες πολιτείες είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον Covid-19, καταγράφοντας μέχρι σήμερα 130.000 θανάτους και 4.3 εκατομμύρια μολύνσεις.

Μόλις χθες, Τρίτη 28/07, η Φλόριντα, η τρίτη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ κατέρριψε ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ θανάτων, αφού 191 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές του Covid-19.

Στο Τέξας, οι μολύνσεις έχουν πλέον ξεπεράσει τις 400.000 και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Τραμπ για αλλαγές στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, αλλά και για την εκταμίευση ενός ακόμα πακέτου οικονομικής βοήθειας, αυξάνονται καθημερινά.

Χάος στις παραγκουπόλεις του Μουμπάι

Μια έρευνα που παρήγγειλε ο δήμος του Μουμπάι και βγήκε στη δημοσιότητα μόλις χθες, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των παραγκουπόλεων της Ινδικής μεγαλούπολης είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία της έρευνας σοκάρουν και γεννούν πολλές αμφιβολίες για τους επίσημους αριθμούς κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που ανακοινώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Νέο Δελχί.  

Η Ινδία κατατάσσεται έτσι κι αλλιώς στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα. Ειδικοί, όμως, έχουν ήδη επισημάνει ότι -με δεδομένη την έλλειψη τεστ- ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πολύ υψηλότερος.  

Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν από τις αρχές του Μουμπάι σε 6.936 τυχαία επιλεγμένα πρόσωπα έδειξαν πως το 57% των κατοίκων των παραγκουπόλεων και το 16% των κατοίκων άλλων συνοικιών έχουν αναπτύξει αντισώματα στον Covid-19.

Στο Μουμπάι των 20 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ινδίας, η Νταράβι, όπου εκτιμάται πως ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Οι θάνατοι, ωστόσο, σε αυτή τη δαιδαλώδη συνοικία δεν είναι πολλοί, με τοπικούς αξιωματούχους να διατείνονται πως τα μέτρα που πήραν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, όμως, υποδεικνύουν πως οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων ενδέχεται να “αποτελούν μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων”, με αποτέλεσμα ο δείκτης θνητότητας πιθανόν να είναι “πολύ πιο χαμηλός” στην Ινδία από ό,τι δείχνουν τα επίσημα δεδομένα.

Παρόμοια έρευνα, που διενεργήθηκε στο Νέο Δελχί των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και δημοσιοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα, έδειξε ότι το ένα τέταρτο των πολιτών της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας είχε επίσης μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com. Φωτογραφία: HongKongFreePress.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα