ΑΘΗΝΑ
11:11
|
18.04.2024
Οι απώτερες επιδιώξεις της ισραηλινής κυβέρνησης με φόντο το πρόσφατο επεισόδιο έντασης στα σύνορα με το Λίβανο.
Israel Lebanon army
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να είναι άραγε λύση μία νέα ανάφλεξη της έντασης στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ; Αυτό το ερώτημα φαίνεται πως στροβιλίζει στο κεφάλι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εδώ και μέρες καθώς αναζητεί απεγνωσμένα μία λύση-πασπαρτού που θα αντιμετωπίσει, ει δυνατόν, πολλά προβλήματα. Όπως:

• Την εξέλιξη του δεύτερου κύματος πανδημίας που έχει πολλαπλασιάσει στο Ισραήλ κατά χιλιάδες τα καθημερινά νέα κρούσματα.

• Τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η νόσος στην ισραηλινή οικονομία αυξάνοντας μέσα σε λίγους μήνες το ποσοστό της ανεργίας στο 23% οδηγώντας στην φτώχεια και την απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

• Τις παρεπόμενες καθημερινές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που καλούν τον Νετανιάχου σε παραίτηση θεωρώντας τον ένοχο για διαφθορά και υπεύθυνο για τα χάλια της οικονομίας και την αύξηση των κρουσμάτων πανδημίας.

• Την προώθηση σχεδίων προσάρτησης (και άλλων…) κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Όχθης που ενώ εξαγγέλθηκαν πως θα ξεκινούσαν μετά την 1η Ιουλίου «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας, ενώ απομένουν περίπου τρεις μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη και πέντε με έξι μήνες πριν αναλάβει, στα τέλη Ιανουαρίου 2021, ο νικητής αυτών των εκλογών τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον…
Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα ανάφλεξης της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δεν μοιάζει εντελώς απίθανη, όσο επικίνδυνη και να είναι. Από την άλλη, είναι πιθανόν αυτή η νέα ανάφλεξη να μην συμβεί άμεσα καθώς και οι δύο πλευρές (Λίβανος-Ισραήλ) είναι αντιμέτωπες με νέα οικονομική κρίση (και…) λόγω πανδημίας. Ωστόσο, το «θερμό», πλην περίεργο επεισόδιο της 27ης Ιουλίου στη μεθόριο των δύο χωρών, κοντά σε τμήμα των κατεχόμενων (από το Ισραήλ) Αγροκτημάτων Σεμπάα, έδειξε πως η ισραηλινή κυβέρνηση μελετά και αυτό το ενδεχόμενο. Τι έγινε τελικά την περασμένη Δευτέρα;

Αντίποινα ή προβοκάτσια;

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, υποστήριξε ότι τρεις ως πέντε άνδρες οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου εντοπίστηκαν «μερικά μέτρα» εντός του ισραηλινού εδάφους παρότι χρησιμοποιούσαν την πυκνή βλάστηση για να καλυφθούν. «Λίγη ώρα αφού πέρασαν την Μπλε Γραμμή, εμπλακήκαμε και μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση» είπε. Όπως διευκρίνισε εναντίον τους χρησιμοποιήθηκαν πολυβόλα, οβίδες αρμάτων μάχης και καπνογόνα βλήματα για να δημιουργηθεί προπέτασμα, αποσιωπώντας τη ρίψη όλμου προς τη μεριά κατοικημένων περιοχών του Λιβάνου που από θαύμα δεν προκάλεσε το θάνατο ή τραυματισμό αμάχων…

Στη συνέχεια άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να «ενισχύσουν» την εκδοχή περί επιχείρησης της Χεζμπολάχ λέγοντας πως επρόκειτο για απόπειρα επίθεσης ως αντίποινα για την εκτέλεση στελέχους της οργάνωσης στις 20 Ιουλίου σε προάστιο της Δαμασκού στη Συρία στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής. Δεν έλειψαν οι διαδοχικές συσκέψεις ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο, Μπένι Γκαντς, και η προειδοποίηση του πρώτου προς τη λιβανέζικη πολιτική και στρατιωτική οργάνωση πως «παίζει με τη φωτιά»…

Εντούτοις η Χεζμπολάχ, που στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες επιχειρήσεις κατά των Ισραηλινών, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για το περιστατικό. Γιατί να το αποσιωπήσει στην προκειμένη περίπτωση; Από την άλλη, η κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβανέζου πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας το περιστατικό ως «επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση» που παραβιάζει την απόφαση 1701 που έβγαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου (2006). Τελικά ήταν όντως επιχείρηση της Χεζμπολάχ το συμβάν της 27ης Ιουλίου ή ισραηλινή προβοκάτσια με στόχο τον αποπροσανατολισμό μέρους του ισραηλινού λαού που ταλανίζεται από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που προκαλεί το νέο κύμα πανδημίας και φτώχειας στη χώρα;

Περίεργες αντιφάσεις

Οι ενδείξεις που καταγράφονται εδώ και μερικές μέρες δείχνουν πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή, όχι μόνον γιατί η ισραηλινή πλευρά έδειξε να πέφτει σε διάφορες αντιφάσεις αλλά και γιατί φαίνεται πως έχει περισσότερους λόγους από την αντίπαλό της, Χεζμπολάχ, για όξυνση της έντασης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Λίγες μέρες πριν το συμβάν στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει από τις 24 Ιούλη σε ενίσχυση των δυνάμεων που διατηρεί στα σύνορα με το Λίβανο. Ο λόγος ήταν πως περίμενε αντίποινα για την φονική επίθεση που έκανε σε βάρος στελέχους της Χεζμπολάχ στις 20 Ιουλίου σε προάστιο της Δαμασκού μολονότι αργότερα προχώρησε στην ασυνήθιστη(!) εξήγηση, μέσω τρίτων, πως η επιχείρηση δεν είχε βασικό στόχο το συγκεκριμένο στέλεχος της οργάνωσης…

Κατά το συμβάν έντασης της 27ης Ιούλη στα σύνορα των δύο χωρών οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί απέφυγαν τη συνήθη πρακτική τους και υποστήριξαν πως σκόπιμα δεν προκάλεσαν θύματα στους αντιπάλους τους. Αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού μάλιστα διαβεβαίωσαν πως είχαν στα χέρια τους βίντεο που αποδείκνυε την κατηγορία περί «επιχείρησης της Χεζμπολάχ». Όμως στη συνέχεια αποφάσισαν να μην το δημοσιοποιήσουν. Υποτίθεται «για λόγους ασφαλείας»…

Τις αντιφάσεις συμπλήρωσε και η επακόλουθη ανακοίνωση Ισραηλινών αξιωματούχων περί υπαναχώρησης από το αρχικό σενάριο ενίσχυσης των στρατευμάτων στα σύνορα με το Λίβανο. Είναι ωστόσο «μυστήριο» τι τελικά προκάλεσε αυτή την αλλαγή στάσης. Γιατί στις 24 Ιουλίου ανακοινώθηκε η ενίσχυση στρατευμάτων και όπλων στα σύνορα με το Λίβανο και στις 29 Ιουλίου (δηλαδή ένα διήμερο μετά το «θερμό» επεισόδιο) ανακοινώθηκε πως απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν «πιο βαθιά στο ισραηλινό έδαφος»  για να μην είναι, τάχα, ευάλωτα σε επίθεση;

Μέσα σε όλα δεν έλειψε και η αρθρογραφία μέρους στον Ισραηλινό Τύπο πως ήταν «επιλογή» του Ισραηλινού στρατού να υποχωρήσει για μην προκληθεί και να μην … εκτεθεί η Χεζμπολάχ! (Times of Israel,”To avoid another attack Israel tries hard not to embarrass Hezbollah”29/7/20).

Στην παρούσα φάση μία περιορισμένης έκτασης «ανάφλεξη» πυρός δείχνει πως θα εξυπηρετούσε περισσότερο τα συμφέροντα της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ωστόσο το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μολονότι δεν είναι απίθανος ένας νέος γύρος έντασης στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου, (δεδομένων, μεταξύ άλλων, και των ανεπίλυτων συνοριακών, χερσαίων και θαλάσσιων, διαφορών) μία κλιμάκωση στην παρούσα φάση θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις τύπου – «ντόμινο» στην ευρύτερη περιοχή. Οι γεωπολιτικές αναμετρήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν- Χεζμπολάχ είναι βαθύτερες και οποιαδήποτε απόπειρα κλιμάκωσης θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις και «πυρκαγιές» εκτός ελέγχου…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα