ΑΘΗΝΑ
01:02
|
19.04.2024
"Έφεραν τη βία και λειτούργησαν σαν δυνάμεις κατοχής", σχολίασε η κυβερνήτης της πολιτείας του Όρεγκον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει την απομάκρυνση των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας από το Πόρτλαντ, έπειτα από εβδομάδες βίαιων συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Τσαντ Γουλφ, γενικός γραμματέας της Homeland Security, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί θα εγκαταλείψουν το Πόρτλαντ υπό τον όρο ότι οι τοπική αστυνομία θα αναλάβει την προστασία των κυβερνητικών κτιρίων στην πολιτεία του Όρεγκον.

Η κυβερνήτης του Όρεγκον (όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για 63η μέρα), Κέιτ Μπράουν, σημείωσε ότι η αποχώρηση των ομοσπονδιακών πρακτόρων ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη 30/07. Στη δική του δήλωση, ο Τσαντ Γουλφ δεν ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής απομάκρυνσης των ειδικών δυνάμεων.

Παραδέχτηκε, όμως, ότι η κυβέρνηση “συμφώνησε σε ένα σχέδιο που μπορεί να βάλει τέλος στη βίαιη δραστηριότητα που παρατηρείται στο Πόρτλαντ και έχει στόχο την κυβερνητική περιουσία και τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολή του νόμου”.

Αναλύοντας την επόμενη μέρα στο Πόρτλαντ, ο γραμματέας της Homeland Security εξήγησε ότι μετά την αποχώρηση των ομοσπονδιακών, η τοπική αστυνομία θα συνεχίσει να περιπολεί στους δρόμους, ενώ θα αυξηθούν οι φρουρές γύρω από τα ομοσπονδιακά κτίρια “προκειμένου να προστατεύονται από τις νυχτερινές επιθέσεις”.

Το μήνυμα της Κέιτ Μπράουν πάντως, ήταν σε εντελώς διαφορετικό τόνο. Η κυβερνήτης του Όρεγκον έγραψε στο Twitter: “Ήρθαν, έφεραν τη βία και λειτούργησαν σαν δυνάμεις κατοχής. Από αύριο (από σήμερα, δηλαδή), όλοι οι πράκτορες θα απομακρυνθούν από το κέντρο του Πόρτλαντ”.

Εξαίρεση αποτελούν οι ομοσπονδιακοί που αποτελούν τη φρουρά του δικαστικού Μεγάρου του Πόρτλαντ. Αυτοί θα παραμείνουν στην πόλη, καθώς εκεί είναι η οργανική τους θέση.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ επιχείρησε να παρουσιάσει τη σημερινή εξέλιξη ως επιτυχία. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, “Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εξαιρετικοί αξιωματική της Homeland Security δεν μετέβαιναν στο Πόρτλαντ πριν από μια εβδομάδα, σήμερα δεν θα υπήρχε το Πόρτλαντ. Θα το είχαν κάψει και θα το είχαν ισοπεδώσει”.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, πάντως, όταν η χθεσινή νύχτα έπεσε στο Πόρτλαντ, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από τα δικαστήρια στο κέντρο της πόλης.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα