Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Νασίφ Χίτι, παραιτήθηκε τη Δευτέρα (03/08) ως αντίδραση στην “έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις” στη χώρα του, που μαστίζεται από μια οικονομική κρίση που απειλεί την κοινωνική συνοχή για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο του 1975-1990.
Οι χρηματοδότες από το εξωτερικό έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη ροή οικονομικής βοήθειας στη χώρα αν η Βηρυτός δεν θέσει σε ενέργεια το μεταρρυθμιστικό σχέδιο εναντίον της κρατικής διαφθοράς. Εδώ και μήνες, στο ψυγείο έχουν μπει και οι διαπραγματεύσεις τις χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
“Η απουσία αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την επίτευξη δομικών και καθολικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ζητά η κοινωνία μας και η διεθνής κοινότητα, με αναγκάζει να παραιτηθώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χίτι.
Lebanon’s FM Nassif Hitti resigns, saying there is no will to reform.
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) August 3, 2020
“I resigned due to the absence of an active will to achieve reform,” Hitti says. “I will not compromise my principles, my beliefs, and my conscience for any position or authority.”https://t.co/ZRjG25nHoi
Όπως σχολίασε σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του: “Έγινα μέλος αυτής της κυβέρνησης για να εργαστώ για ένα αφεντικό που το λένε Λίβανο, αλλά ανακάλυψα ότι στη χώρα μου υπάρχουν διάφορα αφεντικά και αντικρουόμενα συμφέροντα. Αν δεν συνέλθουν όλοι αυτοί και δεν συνενωθούν για τη σωτηρία του λαού του Λιβάνου, το καράβι θα βουλιάξει και μαζί του θα βυθιστούν όλοι οι επιβαίνοντες”.
Ο Χίτι είχε ορκιστεί υπουργός στην κυβέρνηση του Χασάν Ντιάμπ τον Ιανουάριο. Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, όμως, άρχισαν να φθείρονται από πολύ νωρίς και η οριστική ρήξη επήλθε μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο Λίβανο του υπουργού Εξωτερικών τη Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χίτι παραγκωνίστηκε εντελώς από τον Ντιάμπ.
Ο Ντιάμπ άσκησε δρυμεία κριτική στον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν για την πολιτική της Γαλλίας, που θέτει ως προϋποθέσεις για την όποια παροχή βοήθειας προς το Λιβανο τις μεταρρυθμίσεις και μια συμφωνία με το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση μπήκε τελικά σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ τον Μάιο, αλλά το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί σε τέλμα, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη ρύθμιση του χρέους του Λιβάνου, όσο και ως προς τις “μεταρρυθμίσεις” που σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν έχουν καν τεθεί ως συζήτηση από την κυβέρνηση της χώρας.