ΑΘΗΝΑ
03:21
|
26.04.2024

Βοήθεια κάθε είδους από δεκάδες χώρες του κόσμου κατακλύζει τη Βηρυτό καθώς ελάχιστοι μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά στη νέα συμφορά που βιώνει η πρωτεύουσα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βοήθεια κάθε είδους από δεκάδες χώρες του κόσμου κατακλύζει τη Βηρυτό καθώς ελάχιστοι μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά στη νέα συμφορά που βιώνει η πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την ισχυρότατη έκρηξη της 4ης Αυγούστου με αποτέλεσμα πάνω από 135 νεκρούς (ανάμεσά τους μία γυναίκα ελληνικής υπηκοότητας), εκατοντάδες αγνοούμενους και εγκλωβισμένους και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες (μεταξύ των οποίων πέντε Έλληνες, οι δύο σοβαρά!). Σε μία πρώτη προσπάθεια να διευκολυνθούν η παροχή βοήθειας και οι έρευνες, αποφασίστηκε να τεθεί η πρωτεύουσα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για τουλάχιστον δύο βδομάδες.

Στο φόντο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ζούσε ο Λίβανος ως και την ώρα της καταστροφικής έκρηξης,δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, σπεύδουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, πλήρως εξοπλισμένες κινητές νοσοκομειακές μονάδες και συνεργεία διάσωσης σε μία προσπάθεια επίσπευσης των προσπαθειών απεγκλωβισμού εκατοντάδων ατόμων που παραμένουν σήμερα, για δεύτερο 24ωρο, παγιδευμένοι στα συντρίμια. Οι ανάγκες περίθαλψης των χιλιάδων τραυματιών είναι τεράστιες επειδή σε όλα τα νοσοκομεία της Βηρυτού επικρατεί το αδιαχώρητο και οι περιθάλψεις τραυματιών γίνονται ακόμη και σε υπαίθρια πάρκινγκ.

Στο δρόμο 300.000 άνθρωποι και ζημιές 5 δισ. δολαρίων

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπουντ εκτίμησε το κόστος των τεράστιων ζημιών σε 3 ως 5 δισεκατομμύρια δολάρια τονίζοντας πως «έχει καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές σχεδόν το 50% της πόλης». Ο ίδιος υπολόγισε σε περίπου 300.000 τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους σε κλάσματα δευτερολέπτου από το τεράστιο ωστικό κύμα !

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Τζαμάλ Ιτάνι μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο Σπούτνικ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί ολοσχερώς! Ορισμένες συνοικίες της πόλης καθώς και οι γειτονιές δίπλα τους, έχουν υποστεί πολύ, πολύ σοβαρές ζημιές. Κάποια κτίρια καταστράφηκαν εντελώς. Ομάδα μηχανικών ήδη ερευνά ποια κτίρια χρειάζονται κατεδάφιση και ποια όχι… Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική».

«Διαφανής έρευνα»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, έστρεψε τις υποψίες για την πιθανή αιτία της έκρηξης σε μία αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν υπό επισφαλείς συνθήκες 2.750 τόννοι νιτρικού αμμωνίου. Ένα υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή λιπασμάτων αλλά και για την πρόκληση εκρήξεων. Σε κάθε περίπτωση ο Λιβανέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα γίνει «διαφανής έρευνα «για τις συνθήκες και την αιτία της έκρηξης που συντάραξε τη Βηρυτό. Απεύθυνε έκκληση σε άλλα κράτη να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.

Ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που αξιοποιεί την περίσταση για να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή του Παρισιού στην ευρύτερη περιοχή μεταβαίνοντας την Πέμπτη στη Βηρυτό.

Εκκληση ενότητας από Χεζμπολάχ

Στελέχη της Χεζμπολάχ έκαναν έκκληση για εθνική ενότητα και αλληλεγγύη, όπως είχε κάνει το βράδυ της Τρίτης και ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον και το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Πιθανή αιτία χρόνια αμέλεια και αδράνεια!

Πάντως οι αρχικές έρευνες δείχνουν ως πιθανή αιτία χρόνια αδράνεια και εγκληματική αμέλεια σχετικά με την αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί» είπε. Αλλος αξιωματούχος ανέφερε πως μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Την πιθανότητα εγκληματικής αμέλειας ανέφερε και άλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters προσθετοντας πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε τεθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε».

Πάντως αργότερα σήμερα το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου έθεσε όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, που επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014, σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό την επίβλεψη του στρατού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα