ΑΘΗΝΑ
09:13
|
19.04.2024
Υπενθυμίζεται πως οι επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γερουσίας και της Βουλής καταδίκασαν την Κυριακή τις πράξεις βίας κατά των ιθαγενών Μαπούτσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το περιφερειακό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Τρίτη για διάλογο σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία και τις πράξεις ρατσισμού προς τους ανθρώπους του Μαπούτσε μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις στην περιοχή της Αραουτσάνια κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

“Ο συμμετοχικός διάλογος και η καλή πίστη είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων κοινωνικών εντάσεων στη Λα Αραουκανία”, δήλωσε ο Ζαν Ζαράμπ, Περιφερειακός Εκπρόσωπος. Προέτρεψε επίσης στην έρευνα των καταγγελιών για υπερβολική άσκηση βίας από τις αστυνομικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως οι επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασαν την Κυριακή τις πράξεις βίας κατά της κοινότητας των ιθαγενών Μαπούτσε στην Περιφέρεια της Αραουτσάνια, όταν δεκάδες πολίτες, οπλισμένοι με ραβδιά και πέτρες και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ σε διάφορες πόλεις της επαρχίας Μαγιέκο, προσπαθώντας (με την ανοχή της αστυνομίας) να εκδιώξουν βίαια μέλη της κοινότητας της Μαπούτσε που είχαν καταλάβει δημαρχεία με σκοπό να απαιτήσουν την απελευθέρωση αρκετών φυλακισμένων συντρόφων τους , οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Οι πολίτες έκαψαν επίσης το χαρακτηριστικό ξύλινο άγαλμα των Μαπούτσε, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Βικτώρια. Η ιθαγενική κοινότητα κατήγγειλε την αδιαφορία της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 169, το οποίο υπέγραψε η Χιλή ενώπιον της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, και το οποίο αναγνωρίζει τους αυτόχθονες λαούς και τα δικαιώματά τους.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα