ΑΘΗΝΑ
07:34
|
16.04.2024
Πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει συναίνεση για τις θαλάσσιες ζώνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας, με τη συμφωνία της Ελλάδας με την αφρικανική χώρα επί του καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να βρίσκεται στο επίκεντρο του ταξιδιού του ΥΠΕΞ στο Κάιρο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τις τελευταίες μέρες έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ώστε να προκύψει μια συμφωνία για την υπογραφή της ΑΟΖ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σαμέχ Σούκρι, ήταν ιδιαίτερα πυκνές τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Τον Ιούνιο ο κ.Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, με τον οποίο είχε συζητήσει  το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σήμερα, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο Κάιρο.

Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών, αναφέρει η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada el Balad.

Επικαλούμενη επίσης ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σαράζ και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου και Κοινό Ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα