ΑΘΗΝΑ
17:30
|
26.04.2024
"Ο μόνος τρόπος για την πλήρη εξάλειψη του πυρηνικού κινδύνου είναι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων."
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη επίθεση με ατομικό όπλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, η Ιαπωνία τιμά σήμερα χωρίς κοινό και με μάσκες τα θύματα της 6ης Αυγούστου του 1945 της Χιροσίμα.

Με φόντο την πανδημία του κορονοϊού οι εκδηλώσεις μνήμης περιορίστηκαν ωστόσο, οι επιζώντες (χιμπακούσα, όπως αποκαλούνται), απόγονοι των θυμάτων, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και μερικοί αντιπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων απότισαν φόρο τιμής σήμερα στους νεκρούς της Χιροσίμα, οι περισσότεροι φορώντας μάσκες.

Στους Ιάπωνες δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τελετή ζωντανά μέσω Διαδικτύου. Αρκετές ήταν οι εκδηλώσεις και οι τελετές που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Η σιωπηρή προσευχή ξεκίνησε στις 08:15 (τοπική ώρα· 02:15 ώρα Ελλάδας), την ίδια ακριβώς ώρα που το “Little Boy”, σκότωσε ακαριαία -αλλά και το διάστημα που ακολούθησε — τπερίπου 140.000 ανθρώπους..

“Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, με διαρκή ειρήνη” υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επικρίνεται συχνά για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της χώρας.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ το οδυνηρό παρελθόν να επαναληφθεί”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι, καλώντας τους πολίτες να απορρίψουν την εσωστρέφεια και τον εθνικισμό.

“Είτε πρόκειται για τον κορονοϊό είτε για τα πυρηνικά όπλα, ο τρόπος να ξεπεραστούν οι προκλήσεις είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών”, δήλωσε στον ιαπωνικό Τύπο η 83χρονη χιμπακούσα Κέικο Ογκούρα.

Περίπου 136.700 χιμπακούσα, με διάμεση ηλικία τα 83 έτη, παραμένουν στη ζωή και εξακολουθούν να αγωνίζονται εναντίον των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο αρκετοί θεωρούν ότι η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να απειλείται από τα πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη επίσημα για την επίθεση στη Χιροσίμα. Το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία ο οποίος μετέβη στη Χιροσίμα για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Γκουτέρες: Ο μόνος τρόπος να εξαλειφθεί ο πυρηνικός κίνδυνος είναι να εξαλείψουμε πλήρως τα πυρηνικά όπλα

“Σήμερα, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα μοιάζει ολοένα περισσότερο να ξεμακραίνει”, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που διανεμήθηκε σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτος ο στόχος της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων.

“Η διαφωνία, η δυσπιστία και η έλλειψη διαλόγου απειλούν τον κόσμο με την επιστροφή στις στρατηγικές του ανεξέλεγκτου πυρηνικού ανταγωνισμού”, τόνισε ο Γκουτέρες.

“Ο κίνδυνος χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων, εκ προθέσεως, κατά λάθος ή λόγω εσφαλμένου υπολογισμού, είναι πολύ υψηλός για να συνεχιστούν αυτές οι τάσεις”, διεμήνυσε προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να μειωθεί ο αριθμός των πυρηνικών οπλοστασίων.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή εξαιτίας της νέας πανδημίας κοροναϊού, τόνισε στο μήνυμά του ότι όλα τα έθνη μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, όμως εκείνα που τα κατέχουν έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα επιστρέψει στο αμοιβαίο όραμα για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων όταν οι κυβερνήσεις επανεξετάσουν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων -τον ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου καθεστώτος πυρηνικού αφοπλισμού, το επόμενο έτος.

Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι προσβλέπει η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων να τεθεί σε ισχύ νωρίς.

“Ο μόνος τρόπος να εξαλειφθεί εντελώς ο πυρηνικός κίνδυνος είναι να εξαλείψουμε πλήρως τα πυρηνικά όπλα”, ξεκαθάρισε.

Τον Φεβρουάριο, ο Γκουτέρες είχε πει ότι θα επισκεφθεί την Χιροσίμα όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και ως βεβαίωση της ισχυρής δέσμευσής του για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Παραθέτουμε ολόκληρο το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες

“Έχω την τιμή να χαιρετίσω την Τελετή Μνήμης της Χιροσίμα και να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα του ατομικού βομβαρδισμού.

Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, ένα μόνο πυρηνικό όπλο επέφερε τον θάνατο και ανείπωτη καταστροφή σε αυτήν την πόλη.

Οι επιπτώσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Αυτή η πόλη και οι άνθρωποι της, ωστόσο, έχουν επιλέξει να μην προσδιορίζονται από την καταστροφή, αλλά από την ανθεκτικότητα, την συμφιλίωση και την ελπίδα.

Ως ασυναγώνιστοι υποστηρικτές του πυρηνικού αφοπλισμού, οι χιμπακούσα έχουν μετατρέψει την τραγωδία τους σε αγώνα για την ασφάλεια και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας.

Η γέννηση των Ηνωμένων Εθνών την ίδια μοιραία χρονιά του 1945 είναι για πάντα συνυφασμένη με τον θάνατο που έπεσε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Από τις πρώτες μέρες με τα ψηφίσματά του, ο Οργανισμός έχει αναγνωρίσει την ανάγκη εξάλειψης των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος παραμένει ανεκπλήρωτος.

Εβδομήντα πέντε χρόνια είναι πάρα πολύ καιρός για να μην μάθουμε ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων μειώνει, παρά ενισχύει, την ασφάλεια.

Σήμερα, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα μοιάζει ολοένα περισσότερο να ξεμακραίνει.

Ο ιστός των οργάνων ελέγχου των όπλων, της διαφάνειας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τα επακόλουθά του ξεθωριάζουν.

Η διχοτόμηση, η δυσπιστία και η έλλειψη διαλόγου απειλούν με την επιστροφή στις στρατηγικές του ανεξέλεγκτου πυρηνικού ανταγωνισμού.

Τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους και αναπτύσσουν νέα και επικίνδυνα όπλα και συστήματα.

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων, εκ προθέσεως, κατά λάθος ή λόγω εσφαλμένου υπολογισμού, είναι πολύ υψηλός για να συνεχιστούν αυτές οι τάσεις.

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να επιστρέψουν τα κράτη σε ένα κοινό όραμα και μια πορεία που θα οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Ενώ όλα τα κράτη μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο, οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έχουν ειδική ευθύνη.

Έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα στην πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Τώρα είναι η ώρα για διάλογο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μείωση του μεγέθους των πυρηνικών οπλοστασίων και απόλυτη αυσυγκράτηση.

Πρέπει επίσης να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική της μη διάδοσης και του αφοπλισμού.

Τα κράτη θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν σε αυτό το κοινό όραμα στην επόμενη διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων είναι ένας ακόμη πυλώνας του καθεστώτος αφοπλισμού και προσβλέπω στην έναρξη ισχύος του.

Η έναρξη ισχύος της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών παραμένει επίσης κορυφαία προτεραιότητα προκειμένου να παγιωθεί και να θεσμοθετηθεί ο παγκόσμιος κανόνας κατά των πυρηνικών δοκιμών.

Αυτός ο εορτασμός λαμβάνει χώρα στη σκιά της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει φέρει αναταραχές στη ζωή μας με πολλούς τρόπους.

Η πανδημία έχει επίσης αποκαλύψει τόσες πολλές ευθραυστότητες του κόσμου, ακόμη και ενόψει της πυρηνικής απειλής.

Ο μόνος τρόπος για την πλήρη εξάλειψη του πυρηνικού κινδύνου είναι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Οι νέοι έχουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί – και η κοινωνία των πολιτών στο σύνολό τους – έχουν αποδείξει επανειλημμένα την δύναμή τους υπέρ του αφοπλισμού.

Πρέπει να ακούσουμε τις ιδέες τους και να τους δώσουμε χώρο για να ακουστούν οι φωνές τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους εκείνους που επιδιώκουν να επιτύχουν τον κοινό μας στόχο: έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Ευχαριστώ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα