ΑΘΗΝΑ
05:49
|
24.04.2024
Ο Πομπέο τηλεφώνησε στον Σούκρι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο Δένδιας δεν ήξερε ότι θα υπέγραφαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ από τη Βουλή, αλλά και η αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενό της είναι τα αμέσως επόμενα βήμματα μετά τη χθεσινή υπογραφή στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ΣΚΑΪ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποκάλυψε επίσης το παρασκήνιο πριν την υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας ότι όταν μπήκε στο αεροπλάνο για να μεταβεί στο Κάιρο δεν ήταν βέβαιος- “δεν ήξερε” ότι θα υπογραφόταν η συμφωνία.

“Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη”, αποκάλυψε ο κ.Δένδιας διευκρινίζοντας ότι υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης.

“Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ’ αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι”, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.


“Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν, όταν έγινε φανερό, το ίδιο πρωί, γύρω στις 10 π.μ. που είχα την τελευταία προ αναχώρησης επικοινωνία μου με τον φίλο μου τον κ. Σούκρι, ότι πλέον οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες”, ανέφερε ο κ. Δένδιας”

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε επίσης ότι μια ημέρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας, την Τετάρτη, είχε τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Σούκρι. “Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη”, ανέφερε, τονίζοντας ότι υπήρξε και σχετική σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γνώριζαν οι Αμερικανοί για την συνάντηση


Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση της Πέμπτης και μάλιστα αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. “Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο”, αστειεύτηκε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Σάμεχ Σούκρι που ήταν ο οικοδεσπότης.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ότι “οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

Η επήρρεια των νησιών μετά τη συμφωνία

Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη γνώση. Τον φάκελο με τα έγγραφα θα τον αποστείλω στα κόμματα και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή. Έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων. Είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία. Περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη. Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής σε εθνική διαιτησία

Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο. Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία. Είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός. Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία μόνο υπό όρους διεθνούς δικαίου. Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι.

Θα αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές;

Υπάρχει αυτή η πρόθεση, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει θέση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει.

Επόμενο βήμα η επικύρωση από τα κοινοβούλια

Η Αίγυπτος έχει εκλογές, θα καθυστερήσει κάποιο δίμηνο, θα παρακαλέσω στο ελληνικό κοινοβούλιο τον κ.Τασούλα να δώσει προτεραιότητα. Ακολουθεί, κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη.

Για τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς

Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι υπό το κράτος έκπληξης. Μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις, η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού. Θα της έλεγα να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ώρα της υπογραφής τηλεφώνησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο κ.Πομπέο. Ήταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά. Μίλησε ο κ.Σούκρι, εγώ ήμουν φιλοξενούμενος, η ανακοίνωση τους τα καλύπτει όλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα