ΑΘΗΝΑ
11:45
|
18.04.2024
Το Βερολίνο καταδικάζει την βίας κατά των διαδηλωτών και τις χιλιάδες συλήψεις και μιλάει για εκλογική νοθεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τηλεκατευθυνόμενα πρόβατα” χαρακτήρισε τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν χθες την Λευκορωσία και κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές, ο απερχόμενος πρόεδρος και νικητής των αμφιλεγόμενων εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

“Καταγράψαμε κλήσεις από το εξωτερικό. Από την Πολωνία, τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία υπήρξαν κλήσεις για να τηλεκατευθύνουν, συγχωρήστε την έκφραση, τα πρόβατά μας”, δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει να “διχαστεί” η χώρα του.

“Κουκλοπαίχτες στην Τσεχία” έδωσαν εντολή στην αντιπολίτευση “να οδηγήσει τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν διαπραγματεύσεις για μια μεταβίβαση της εξουσίας”, είπε χαρακτηριστικά για την οργισμένη αντίδραση του λαού κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του και τη βίαιη καταστολή τους που οδήγησε στον θάνατο ενός τουλάχιστον πολίτη, τον τραυματισμό δεκάδων και τη σύλληψη 3.000 διαδηλωτών σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στιγματίστηκε στην Λευκορωσία από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Μινσκ, αμφισβητώντας το υψηλό ποσοστό νίκης του Λουκασένκο.

Τα μεσάνυχτα, οι αστυνομικές δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη με κλομπς, πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και κανόνια νερού προχώρησαν εναντίον των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία του Μινσκ ανακτώντας τον έλεγχο του του κέντρου της πρωτεύουσας.

Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο μέχρι στιγμής για τουλάχιστον έναν νεκρό (το οποίο διέψευσε το υπουργείο Εξωτερικών), δεκάδες τραυματίες και 3.000 συληφθέντες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλοί δημοσιογράφοι.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα απέρριψε νωρίτερα σήμερα τα επίσημα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τα οποία ο Λουκασένκο κατήγαγε συντριπτική νίκη, καταγγέλλοντας νοθεία, διαμηνύοντας ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν.

“Η απάντηση θα είναι ανάλογη. Δεν θα επιτρέψουμε να διχαστεί η χώρα”, πρόσθεσε ο Λουκασένκο.

Γερμανία: Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για εκλογική νοθεία στη Λευκορωσία

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας μετά την ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή της Λευκορωσίας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές εξασφαλίζοντας το 80% των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι δεν τηρήθηκαν οι ελάχιστες προδιαγραφές στην ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει συνομιλίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα “την χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας”, όπως και τις “πολλές συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφων”.

Το Βερολίνο εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τους “περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ” στη Λευκορωσία, τους οποίους μέσα της αντιπολίτευσης της χώρας χαρακτηρίζουν σκόπιμο ελιγμό των αρχών για να φιμώσουν την αντιπολίτευση.

“Υπό το πρίσμα των περιστάσεων, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Λευκορωσία δεν προσέφερε καμία δυνατότητα στους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους”, σημείωσε εξάλλου το Βερολίνο.

Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την χρήση βίας από τις αρχές στη Λευκορωσία, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

“Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτραπεί η πιθανή χρήση βίας στη Λευκορωσία”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, κατά την οποία πρόσθεσε ότι ελπίζει πως δεν θα είναι απαραίτητη η επιβολή κυρώσεων, αν και δεν απέκλεισε την επιλογή αυτή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα