ΑΘΗΝΑ
11:31
|
26.04.2024
Νέα ένταση στο Αιγαίο μετά την εντολή της Άγκυρας για σεισιμικές έρευνες στην περιοχή νότια της Ρόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας (10/08) νέα Navtex με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό, από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.  

Η Navtex εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και με βάση τις συντεταγμένες προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή νότια της Ρόδου, ακριβώς δίπλα στο σημείο Α που ορίζεται ως αρχή της οριοθετικής γραμμής στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το Oruc Reis απέπλευσε τα ξημερώματα και πλέει ανοιχτά της Αττάλειας, συνοδευόμενο από δύο βοηθητικά σκάφη και πολεμικά πλοία, με ταχύτητα έξι μιλίων και κατεύθυνση προς Νότο.

Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις ανακοινώθηκε ότι στις 12:00 θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει αυτήν την ώρα υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα