ΑΘΗΝΑ
15:50
|
26.04.2024
Η μικρή πόλη της Μοσίμποα ντε Πράια της Μοζαμβίκης κατελήφθη την Τετάρτη από ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μικρή πόλη της Μοσίμποα ντε Πράια της Μοζαμβίκης, σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο, κατελήφθη την Τετάρτη από ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και στρατιωτικές πηγές, η τελευταία εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς επιθέσεων που σημειώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της Τετάρτης του The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), οι αντάρτες και οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε μια συνεχή μάχη στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα. Στα τέλη Ιουνίου, οι ένοπλοι σκότωσαν οκτώ εργάτες μιας ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας που εργάζεται για την Total στο έργο αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επαρχία Cabo Delgado. Αυτή η πιο πρόσφατη επίθεση είναι η τρίτη από την αρχή του έτους.

Το Μοσίμποα ντε Πράια μπορεί να είναι μια μικρή πόλη, αλλά φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της Αφρικής με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Project). Λίγο έξω από τις ακτές της επαρχίας Κάμπο Ντελγκάδο στη Μοζαμβίκη εκτιμάται πως υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που οικονομικοί κύκλοι υπολόγιζαν σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Κεντρικής Αφρικής (ISCAP) – το οποίο έχει σχέσεις με την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (IS), έχει δηλώσει τον στόχο του για τη δημιουργία ενός χαλιφάτου στην περιοχή. Παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ίδια πόλη ξεκίνησαν το 2017 και έκτοτε εξαπλώθηκαν σε τεράστιες περιοχές της επαρχίας, με τις κρατικές αρχές να στέκονται ανίκανες να περιορίσουν την εξάπλωση των τζιχαντιστών.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα