ΑΘΗΝΑ
12:18
|
23.04.2024
Εν τω μεταξύ, η Βολιβία συνταράσσεται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της ντε φάκτο κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση προς τις κοινωνικές οργανώσεις της Βολιβίας απηύθυνε την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, προκειμένου να δουν θετικά τη νέα συμφωνία με το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Οκτωβρίου “οριστικά και αμετάκλητα” και εγγυητής των εκλογών θα είναι ο ΟΗΕ.

Η έκκληση έγινε μετά από εννέα ημέρες λαϊκών κινητοποιήσεων και ενώ οι πληροφορίες μιλούν για πάνω από εκατό μπλόκα στις εθνικές οδούς όλης της χώρας, ιδίως στις προσβάσεις προς τα αεροδρόμια. Το αίτημά τους είναι η άμεση παραίτηση της ντε φάκτο κυβέρνησης και η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 3 Αυγούστου με πρωτοβουλία κοινωνικών οργανώσεων, επικεφαλής των οποίων είναι η Εθνική Εργατική Συνομοσπονδία (Central Obrera Boliviana) και η Ενιαία Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατών Γης της Βολιβίας (Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolivia). 

Από τη δική της μεριά, η ντε φάκτο κυβέρνηση απειλεί να διαλύσει τα μπλόκα με τον στρατό. Στο μεταξύ έχει εξοπλίσει ακροδεξιές παρακρατικές ομάδες που έχουν ήδη αναλάβει δράση.

Υπενθυμίζουμε πως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με φόντο τη δεύτερη αναβολή των εκλογών. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου, αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού. Μετά από έντονο παρασκήνιο συμφωνήθηκαν για τις 6 Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, επικαλούμενη την έξαρση της πανδημίας, επέβαλε νέα αναβολή για τις 18 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα