ΑΘΗΝΑ
03:37
|
12.05.2024
Η Τουρκία ενδέχεται να αναστείλει τις διπλωματικές της σχέσεις με τα ΗΑΕ ή να ανακαλέσει τον πρέσβη της, διεμήνυσε ο Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία ενδέχεται να αναστείλει τις διπλωματικές της σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή να ανακαλέσει τον πρέσβη της, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Παρασκευή (14/8), απαντώντας στην ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ που ανακοινώθηκε χθες και κατά την οποία φαίρεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αναστείλει τα σχέδια προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης,

Ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμφωνία των ΗΑΕ με το Ισραήλ είναι προβληματική και ότι η Τουρκία θα παραμείνει αλληλέγγυα στον παλαιστινιακό λαό.

“Έχω δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών μου. Μπορούμε είτε να διακόψουμε τους διπλωματικούς δεσμούς είτε να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας, επειδή είμαστε μαζί με τον παλαιστινιακό λαό. Δεν αφήσαμε την Παλαιστίνη να νικηθεί και δεν θα την αφήσουμε”, διεμήνυσε ο Ερντογάν.

Σε παρόμοιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε νωρίτερα που υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίδραση ανφέροντας ότι “ο παλαιστινιακός λαός και η κυβέρνηση έχουν δίκιο που εκφράζουν έντονη αντίδραση εναντίον της συμφωνίας ΗΑΕ – Ισραήλ”.

 Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ την “υποκριτική συμπεριφορά” των ΗΑΕ που “πρόδωσαν τον παλαιστινιακό σκοπό” υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία κανονικοποίησης προδίδει την Ιερουσαλήμ, το [τέμενος] Αλ Άκσα και την Παλαιστινιακή υπόθεση.

“Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει έντονα και καταδικάζει τη δήλωση των Αμερικανών, Ισραηλινών και ΗΑΕ σχετικά με την ομαλοποίηση των σχέσεων”, είπε σε τηλεοπτική τοποθέτηση ο Nabil Abu Rudeina, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αυτό το βήμα έρχεται στο φως της επιμονής του Ισραήλ να έχει επικεντρωθεί στην κατοχή και προσάρτηση τμημάτων των παλαιστινιακών εδαφών”, κατέληξε.

Στη μικρή λίστα των χωρών που αντιτίθενται στη συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ μπήκε πρώτο το Ιράν μέσω της δήλωσης του υπουργείου Εξωτερικών του.

“Το επαίσχυντο μέτρο του Αμπού Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό ψευδοκαθεστώς [το Ισραήλ] είναι μια επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της”, διαμήνυσε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

“Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς”, καταλήγει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα