ΑΘΗΝΑ
13:08
|
08.05.2024
Μετατίθενται για τις 17 Οκτωβρίου (αντί για τις 19 Σεπτεμβρίου), λόγω έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Γιασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε την αναβολή των εθνικών εκλογών της χώρας λόγω της έξαρσης της επιδημίας του Covid-10 στο Όκλαντ. Αντί για τις 19 Σεπτεμβρίου, οι Νεοζηλανδοί θα ψηφίσουν για την επόμενη κυβέρνησή τους στις 17 Οκτωβρίου.

Η αναβολή των εκλογών ήταν αίτημα κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι μια εκλογική διαδικασία εν μέσω πανδημίας και από τη στιγμή που στην πρωτεύουσα έχει επιβληθεί κατάσταση συναγερμού επιπέδου 3, δεν θα μπορούσε να είναι “δίκαιη και σωστή”.

Η Άρντερν αποκάλυψε ότι αρχικά συζήτησε το ενδεχόμενο αναβολης δύο εβδομάδων, αλλά τα αρμόδια όργανα απέρριψαν την πρότασή της, ζητώντας περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της διαδικασίας (δέσμευση αιθουσών, επικαιροποίηση του λογισμικού κλπ). Επιπλέον, εξήγησε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, “Το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων δίνει περισσότερο χρόνο στα κόμματα για την προεκλογική τους εκστρατεία και -αντιστοίχως- αφήνει μεγαλύτερο πειρθώριο στους Νεοζηλανδούς να ενημερωθούν πριν αποφασίσουν ποιον θα πριμοδοτήσουν με την ψήφο τους”.

Κλείνοντας, η Άρντεν προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή των εκλογών. “Ο ιός θα είναι ‘παρών’ για αρκετό διάστημα ακόμα στις ζωές μας. Μ΄αυτό το δεδομένο όλα τα όργανα και τα κόμματα συμφωνήσαμε σ’ αυτήν την ημερομηνία για τις εκλογές, γνωρίζοντας ότι περεταίρω αναβολές ενέχουν το ρίσκο του αποπροσανατολισμού και της φθοράς του ενδιαφέροντος, τόσο των ψηφοφόρων, όσο και των κομμάτων”.

Αυτή τη στιγμή, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, βρίσκεται σε καθεστώς ήπιου lockdown, με τους 1.5 κατοίκους του να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σήμερα ανακοινώθηκαν εννέα ακόμα κρούσματα που σχετίζονται με τη βασική εστία μόλυνσης που έχει εντοπιστεί στις νότιες συνοικίες της πόλης, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη διάδοση του ιού στους πληθυσμούς των Μαορί και των φυλών του Ειρηνικού.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος, Τζούντιθ Κόλινς, εκτίμησε ότι η επιλογή για εκλογές τον Σεπτέμβρη ευνοεί το κυβερνόν κόμμα και ζήτησε αναθεώρηση της απόφασης και συζήτηση για εκλογές τον Νοέμβριο ή το επόμενο έτος. “Το Εθνικό Κόμμα έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν αφού θα έχουμε αναχαιτίσει τον ιό, προκειμένου οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους θέσεις και προκειμένου οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες χωρίς το φόβο ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτό είναι το πιο σωστό και το πιο δημοκρατικό που μπορούμε να κάνουμε”.

Για τον Οκτώβρη πλέον μετατέθηκαν και τα δύο δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές. Το ένα έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και το δεύτερο με τη νομιμοποίηση του δικαιώματος στην ευθανασία.

Από τις πρώτες στιγμές μετά την ανακοίνωση για την αναβολή των εκλογών στη Νέα Ζηλανδία, κάποιοι έσπευσαν να συγκρίνουν την κινηση της Γιασίντα Άρντερν με την αντίστοιχη πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για την αναβολή των αμερικανικών εκλογών.

Πηγές: TheGuardian.com, RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα