ΑΘΗΝΑ
18:56
|
24.04.2024
Ήδη από την Παρασκεύη, χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες σταμάτησαν τις εργασίες τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις χθεσινή πορεία στους δρόμους του Μινσκ, τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας, η αντιπολίτευση απηύθυνε κάλεσμα για γενική απεργία στη χώρα από σήμερα, Δευτέρα 17/08.

Ήδη από την Παρασκεύη, χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες (τάξη που παραδοσιακά στηρίζει Λουκασένκο) σταμάτησαν τις εργασίες τους σε διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια, μονάδες συναρμολόγησης οχημάτων και άλλα κρατικά εργοστάσια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία των δυνάμεων καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές που εδώ και μία εβδομάδα διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που ανέδειξε (ξανά) νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο με ποσοστό άνω του 80%.

Χθες, Κυριακή 16/08, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του προέδρου Λουκασένκο στο Μινσκ, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, αλλά η λαοθάλλασα που πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας λίγες ώρες αργότερα ήταν σίγουρα εναντίον του. Στη διαδήλωση που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό στους διπλάσιους), με τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν λόγο για τη μαζικότερη πορεία δαμαρτυρίας στην ιστορία της αυτόνομης Λευκορωσίας.

Κεντρικά συνθήματα της πορείας που κατέληξε στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας ήταν το “τώρα αλλάζουμε την ιστορία”, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι δεν θα ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε στις πορείες των προηγούμενων ημερών.

Ανάλογες πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ ο Λευκορώσος πρέσβης στη Σλοβακία, Ιγκόρ Λεσένια, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Λουκασένκο που εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές: “Εκφράζω την αλληλλεγύη μου σε όσους βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ειρηνικά και να ακουστεί η φωνή τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι πορείες, όπως και το κάλεσμα για γενική απεργία σε εθνική κλίμακα συντονίζονται από τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, βασική αντίπαλο του Λουκασένκο στις εκλογές, που έχει καταφύγει στη Λιθουανία.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα