ΑΘΗΝΑ
11:28
|
25.04.2024
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν συλληφθεί, ενώ μονάδες του στρατού κινούνται προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπό εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μαλί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από την αφρικανική χώρα, τις τελευταίες ώρες έχουν συλληφθεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τόσο του στρατού όσο και της κυβέρνησης, υπήρξε επίθεση και σφοδρή ανταλλαγή πυρών σε μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κάτι, κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Από το στρατόπεδο του Κάτι είχε ξεκινήσει και το πραξικόπημα του 2012.

Ήδη, στα social media δημοσιεύονται φωτογραφίες που δείχνουν στρατιώτες να μπλοκάρουν τους δρόμους του Κάτι με οδοφράγματα.

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια τι ποσοστό του στρατού έχει στασιάσει, αλλά το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει (βασιζόμενο σε ανώνυμη πηγή) ότι “Ο στρατός έχει πάρει τα όπλα”.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το συμβάν στο στρατόπεδο του Κάτι, αλλά επιβεβαιώνεται ότι στρατιωτικοί έχουν συλλάβει τον αρχηγό της εθνοφρουράς της πόλης. Άλλες πηγές καταγγέλλουν ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αμντουλαγιέ Νταφέ απήχθη τα ξημερώματα από το γραφείο του.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταφέρουν με επιφύλάξη την πληροφορία ότι υπό κράτηση βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουμπού Σισέ «συνελήφθησαν» αργά σήμερα το απόγευμα στο Μπαμακό από στασιαστές στρατιώτες, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ηγέτες της ανταρσίας.

«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του» προέδρου, είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα γραφεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχουν εκκενωθεί και – σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle – έχουν καταληφθεί από μονάδες του στρατού που προετοιμάζονται να ανακοινώσουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι πρεσβείες της Νορβηγίας και της Γαλλίας έχουν ήδη καλέσει τους πολίτες των χωρών τους που βρίσκονται στο Μάλι να βρουν καταφύγιο σε ασφαλές μέρος και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους μέχρι να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση.

“Η πρεσβεία έχει ενημερωθεί για την ανταρσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και για τις στρατιωτικές μονάδες που κατευθύνονται προς την Μπαμάκο. Οι Νορβηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτές τις ώρες – ιδανικά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση” – αυτό ήταν το μήνυμα της Νορβηγικής πρεσβείας.

Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα